Trei lucruri importante pentru asculta muzica bine

Am deseori dezbateri cu prietenii pe teme de muzica si echipamente audio, de la vinil versus digital pana la nou versus vintage si alte discutii similare. Desi e greu sa tragi concluzii noi, care nu s-au mai decantat in timp printre pasionati, merita mentionate trei aspecte pe care oamenii nu le au in vedere sau poate ca nu le cunosc. Desigur, daca nu sunteti de acord, comentariile va stau la dispozitie :D

Un rip de calitate de pe vinil este identic cu vinilul original

Atunci cand vorbim de rip-uri de foarte buna calitate, precum cele (legendare) facute de PBTHAL, atunci afirm cu toata increderea ca ele pot inlocui ascultatul discului original. Tehnologia faciliteaza ascultarea muzicii fara travaliul pe care-l implica vinilul, desi multi afirma ca tocmai acela e farmecul. Nu sunt printre ei, pentru mine nu are sens - de ce sa faci efortul daca nu este necesar? Daca pentru tine vinilul suna mai bine decat muzica de pe streaming (vorbind de serviciile de calitate, precum Qobuz sau Deezer, nu de mizeria de Spotify), atunci poti sa beneficiezi de "calitatea" vinilului fara sa intorci discurile ca DJ-ii.

Mai important decat sistemul audio este mixul piesei pe care o asculti

Sunt foarte multi care considera ca, din punct de vedere al calitatii audio, muzica se imparte intre FLAC si MP3, adica formatele care s-au impus in lupta dintre lossless si lossy. Numai ca mai important decat formatul, fie el si lossy (la bitrate maxim), este mixul melodiei pe care o playezi. Exista foarte mult piese mixate atat de prost, ultra comprimate din punct de vedere al 'dynamic range'-ului, care se aud ca un  tavalug de zgomot. E normal ca astfel de variante prost mixate sa se auda oribil si pe sisteme de mii sau zeci de mii de euro, avand in vedere ca sistemele acelea nu fac altceva decat sa redea cu acuratete ceea ce le este furnizat. Daca bagi gunoi in DAC, vei auzi gunoi din boxe. Acesta este motivul din care recomand construirea unei librarii audio cu muzica bine mixata inainte de a escalada investitiile in sistemul de sunet.

Foloseste software de calitate la redarea de pe computer

Exista foarte multe programe de redare a muzicii pe computer. Pentru ca sunt pe Windows si nu ma intereseaza alte sisteme de operare, nici nu pot oferi sugestii pentru ele.

Pentru playback pe Windows, recomand cu caldura programul foobar2000, care este gratuit si foarte performant, fiind capabil sa redea muzica fara nici o distorsionare.

Daca vreti sa faceti o copie a unui CD audio, puteti folosi dBpoweramp, un program foarte intuitiv, excelent pentru CD ripping. Nu este gratuit, dar nu are nici un pret foarte ridicat: 44 de euro, cu update-uri incluse pe 2 ani. Iar un astfel de program nu prea se modifica in timp, ceea ce inseamna ca il puteti folosi fara update-uri pentru o perioada mult mai indelungata.

Pentru capturi audio din surse analog, nu am folosit decat Adobe Audition, dar exista si alternative gratuite foarte performante - de care am auzit, dar pe care nu le-am folosit si nu le pot recomanda.

Blah, blah, blah