Trei filme

Multi spun ca nu-i intereseaza cine scrie scenariul sau cine regizeaza un film. Daca filmul le place, bine, daca nu, nu. Poate ca ignoranta la nivelul asta face chiar bine, pentru ca esti mereu deschis si lipsit de prejudecati. In teorie.

In practica, lucrurile stau prost. Eu am asteptari ridicate cand vine corba de filmele lui Kevin Smith si vizionez orice film al lui Sergiu Nicolaescu pornind de la prezumtia de porcarie. Cei de care vorbeam mai sus n-au treaba cu regizorii, dar se uita stramb cand pe afis apare Jim Carey, ala care se stramba. Si pierd.

Am vizionat aseara The Reader (2008). Nu am cautat sa citesc absolut nimic despre el inainte; stiam numai ca a fost nominalizat la Oscar 2009, nici nu stiam ca ar fi castigat ceva. Actorii i-am descoperit in timp ce vizionam (aoleo, Kate Winslet? naspa!), regizorul la final. Cine e Stephen Daldry?

Pe langa filme de scurt metraj, Stephen Daldry a mai regizat The Hours in 2002 si Billy Elliot in 2000. Am ramas extrem de mirat sa aflu ca, in 8 ani de zile, Daldry a facut trei filme, toate exceptionale. Nu mai spun cate nominalizari si premii castigate la Oscar a avut fiecare, pentru ca intram intr-o dezbatere de ore intregi.

Nu am vazut Billy Elliot, dar voi face asta cat mai curand. The Hours si The Reader mi-au placut in mod exceptional. Consider, insa, ca nu pot fi pe gustul tuturor, mai ales ca ultimul apeleaza la experienta de viata a fiecaruia, fara de care povestea devine o simpla insiruire de evenimente.

Multi se intreaba de cate ori trebuie sa vezi un film pana sa-l intelegi in totalitate. Raspunsul e simplu: de cate ori iti face placere. Filmele nu sunt facute pentru a fi intelese, ci pentru a transmite o stare, un mesaj, pentru a-ti arata o imagine diferita de cea cotidiana sau pentru a te trezi la realitate. Iar cand te intorci in realitatea ta de zi cu zi, aminteste-ti ca si timpul pe care-l traiesti va inspira, peste ani, povesti asemanatoare. Traieste-le, ca sa nu afli de ele din filme, 15 ani mai tarziu.

2 comentarii

 1. 20 Mar 2009 la 15:22

  si eu aveam ceva cu kate winslet. dar am vazut in ultima perioada 3 filme cu ea si mi-am schimbat parerea la vreo 160 de grade :)
  readerul ar fi unul, dar si revolutionary road (sau titanic 2, cum ii zic unii :)) ) e f. tare. si am vazut in sfarsit, la tv, little children, la fel de misto.

 2. 20 Mar 2009 la 20:47

  Am vazut mai multe filme cu ea. Joaca bine, nu asta e problema. Imi displace ea, ca persoana :) Din ce-am vazut cu ea, ar fi:

  Titanic - superb
  Holy Smoke - un jeg, dar apare goala
  Quills - okayish
  The Life of David Gale - misto
  The Holiday - un jeg
  The Reader - superb
  Revolutionary Road - naspa

  Mai am de vazut multe din filmografia ei. E o actrita buna, numai ca imi e antipatica.

Blah, blah, blah