The XviD Releasing Standards 2009

Am vazut ca a aparut recent un update la manualul de rip-uit in XviD, emis de prestigioasa organizatie The federation of releasing groups. Ultimul astfel de document a aparut in 2005 (TXD2K5).

Dupa parerea mea, aceste reguli sunt un nonsens. Intr-adevar, se creeaza acest standard, un fel de ISO-SCENE, dar ce rost are? Standardele nu sunt create atat pentru calitate, cat pentru compatibilitate. Iar in cazul de fata, cei care fac hardware si chiar software se ghideaza dupa codec-uri si nu dupa bitrate-urile impuse de anumite reguli.

Spre exemplu, prima regula vorbeste de marimea fisierelor cand vine vorba de filme:

Allowed sizes are 175MB, 350MB and multiples of 1 CD (700MB)

Cand ne pregatim sa scriem colectia de filme pe Blu-ray-uri, ei inca se mai gandesc la cum se impart megii in functie de cat are un CD? Din cauza asta raman zeci sau chiar sute de mega liberi cand scrii un DVD. Cu Blu-ray nu am inca experienta, dar o sa vedem la timpul respectiv.

Cred ca aceste reguli trebuiau updatate pentru a lua in considerare si faptul ca episoadele serialelor rar mai ajung pe vreun mediu optic, iar daca totusi ajung, alegerea va fi un DVD, nu un CD. Pentru mai multe detalii, puteti citi aici regulamentul (si semnatarii, dintre care lipsesc greii de la DiAMOND).

Blah, blah, blah