Televiziunea: painea si circul saracului

M-am uitat la televizor din frageda pruncie. Pe vremea lui Ceausescu, cele mai misto emisiuni erau cele de Teatru TV, desenele animate, filmele sau poantele de Revelion. De plictiseala mai aruncam un ochi si la "Floarea din gradina" si incepeam sa inteleg cate ceva din meciurile de fotbal.

Nu m-am uitat niciodata la Teleenciclopedia, poate de-aia nu sunt un mare fan al canalelor de genul Discovery si National Geographic. Dupa revolutie, am inceput sa urmaresc serialele difuzate de Tele 7 abc, de la "Taxi" la "Knight Rider", "MASH" sau "Bonanza". Si "Dallas", din care n-am pierdut decat doua episoade. In paralel, m-au prins foarte mult emisiunile muzicale de la MTV Europe (adica UK) si serialul de animatie "Beavis and Butt-head", dar si meciurile de baschet din NBA, pentru care ma trezeam la ore la care azi ma culc.

Odata cu primul PC, in 1998, am uitat de televizor si am inceput sa-mi petrec serile in jocuri, pe chat, pe site-uri de shopping sau descarcand muzica. Am descoperit o oaza de informatie care mi-a acaparat timpul si nu cred ca am mai vazut altceva la televizor decat meciuri de fotbal. Usor-usor, odata cu streaming-urile, cu serialele piratate de pe net, cu site-urile de stiri, am ajuns sa nu mai deschid televizorul cu saptamanile. Pe TV nu poti avea Adblock, asa ca nu pot spune ca mi-e dor sa vad cate-un film de o ora jumate in 3 ore la Pro TV, numai ca sa constat ulterior ca au si taiat din el.

Daca exista emisiuni cu adevarat interesante, ele se pot viziona si pe internet. "Lumea lui Banciu", de la B1 TV, apare la cateva minute dupa difuzare pe site-ul telviziunii si poate fi vizionata fara reclame. La fel si alte emisiuni, pe alte site-uri. Practic, cateva site-uri pot inlocui cu succes televizorul. Iar telespectatorii, ca sa zicem asa, ar trebui sa se concentreze asupra produsului finit si, tototdata, sa-si creeze propriul playlist. Nu-i inteleg pe cei care se aseaza in fata televizorului si dau drumul la HBO, spre exemplu, sa vada un film. Poate prind ceva de la jumate, poate un horror sau un film de dragoste cand ei au chef de o comedie. Lasi directorul de programe de la postul respectiv sa-ti dicteze seara?

Am peste 1000 de filme pe hard si inca zeci de mii se gasesc pe net in orice clipa. De la cele mai obscure pelicule ale lui Almodovar pana la cel mai nou episod din serialul "Umbre", toate sunt disponibile "la cerere". De-asta ma mir cand cineva se aseaza in fotoliu in fata televizorului, la 20:47, cu telecomanda in mana, sperand sa gaseasca ceva ce ii place. Si butoneaza, si schimba canalele, si se plimba din emisiune in emisiune, vede cate 10 minute din fiecare si adoarme doua ore mai tarziu. Inca o seara exceptionala, nu-i asa?

Vorba lu' Radu Banciu...

Blah, blah, blah