Succesul si declinul MTV

Prima data cand am auzit de MTV a fost la inceputul anilor '90, cand un vecin din bloc care avea antena satelit mi-a spus ca videoclipul "Who Is It" al lui Michael Jackson, al carui mare fan eram!, se difuzeaza de 7 ori pe zi. Se intampla in 1992 si eu asteptam televiziunea prin cablu, pentru ca nu puteam vedea muzica decat pe TVR sau SOTI.

In toamna lui '93, daca imi amintesc bine, a ajuns televiziunea prin cablu si la noi in bloc. Ne-am cablat si am inceput sa descoperim televiziuni misto de-afara: Cartoon Network (desene animate toata ziua), Eurosport (sport non-stop!), RTL & RTL2 (filme noi dublate in germana si nu intelegeam nimic), Italia1, Canale5 & RETE4 (cu show-urile cu public si Ambra), SAT1 & PRO7 (cu filme erotice sambata seara), M6 (muzica noua si erotism frantuzesc) si, cel mai important, MTV Europe.

Dintre toate noutatile care mi-au aprins simturile, MTV-ul a fost cel la care ma uitam cele mai multe ore pe zi. Zilnic gaseam cateva ore de muzica misto in emisi de muzica rock ("Headbangers Ball"), alternativa ("Alternative Nation") sau clipuri la gramada ("So 90's"). Apoi am descoperit desenele animate "Beavis and Butt-head", care erau absolut geniale si pe care le puteai vedea relaxat la 6-7 seara - asta inainte sa se panicheze oamenii si sa forteze mutarea serialului de animatie dupa ora 23:00.

Iar la fiecare final de an, in toamna, cele mai bune trupe se duelau in videoclipuri in cadrul premiilor "MTV Europe Music Awards". In 1994, la primul Awards european (pentru ca cele din SUA aveau o traditie mai veche), au cantat live George Michael, Aerosmith ("Walk on Water" si "Cryin'"), Roxette, Take That, Eros Ramazzotti, Ace of Base, Tom Jones, George Michael, Prince etc. Toate numele astea pe aceeasi scena, in aceeasi seara! Iar categoriile la care s-au inscris clipurile erau Best Song, Best Director, Best Male, Best Female, Best Group, Best New Act, Best Dance, Best Rock si Best Cover. Simplu si la obiect, iar show-urile au fost de fiecare data foarte misto.

Odata cu trecerea timpului, MTV-ul a inceput sa-si diversifice programele. Au aparut mai multe show-uri animate, majoritatea cu umor slab si fara nici o legatura cu muzica, zecile de show-uri de tip 'reality' si pana la urma s-a ajuns ca la premiile muzicale sa fie si fabuloasa categorie:

Da, categoria chiar se cheama "Cel mai bun cantec care are si un mesaj". Pana in '98-'99, cand mi-am dat seama ca nu prea mai apar trupe noi de calitate, muzica avea mereu un mesaj. Chiar si cele mai simplute melodii pop sau R'n'B transmiteau o idee, o stare. Acest mesaj ar trebui sa fie standard in muzica, iar atunci el cand lipseste din exprimarea unei trupe, pe mine m-au pierdut de musteriu.

Odata cu avalansa de reality show-uri, lumea s-a indepartat din ce in ce mai mult de MTV, iar momentul de final a fost cand s-a cumparat licenta pentru MTV Romania in 2002 si au inceput sa faca la noi toate programele (cu licenta preluata de la defunctul MCM Romania). Eu doream sa-i vad in continuare pe VJ-ii europeni (Ray Cokes, Vanessa Warwick, Davina McCall, Carolyn Lilipaly, Toby Amies, Cat Deeley sau Ulrika Eriksson) si primeam, cel mult, programele din UK cu mare intarziere si titrare in limba romana.

Anii 1994-1998 au unii dintre cei mai misto din viata mea. Inainte de MTV ascultam Michael Jackson si Patricia Kaas, pentru ca apoi sa descopar Aerosmith, Garbage, Marilyn Manson, Cranberries, Rolling Stones, Take That, 2 Unlimited, Prodigy, Metallica, Ace of Base, Offspring, TLC, Sheryl Crow, Green Day, Bon Jovi, REM, U2, Dog Eat Dog, Alanis Morissette, East 17, Nirvana, Fugees, 2Pac, Notorious BIG, Red Hot Chili Peppers, Madonna, Salt'n'Pepa, No Doubt, Spice Girls, Cypress Hill, Guns'N Rose, Iron Maiden, WASP. Et cetera.

In ziua de azi se face prea putina muzica buna si tot aia batrani o fac, pentru ca nu stiu daca exista 3-4 artisti care sa se fi lansat dupa 2000 si sa fie staruri la nivel mondial datorita muzicii lor. Fara sani si fese la vedere, muzica multor vedete internationale din ziua de azi nu s-ar mai difuza nici in lift. Iar motivul e simplu: nu exista mesaj. Daca scoti miscarile lascive din videoclipuri si versurile aproape porno din melodii, nu mai ramai cu nimic. Cu absolut nimic.

Blah, blah, blah