Split TVA, cea mai groaznica masura anti-companii de la Forfetar incoace

Forfetarul, sau impozitul minim, a fost introdus de Guvernul Boc in mai 2009 si a dus la inchiderea a peste 300.000 de firme, in timp ce multe altfe firme din domenii cu adaos comercial mic au ajuns in pragul colapsului. Multi din administratorii de firme cu un singur angajat, fiind practic one-man-show, s-au transformat in PFA - dupa care guvernul a introdus forfetarul si pentru PFA-uri, ca sa fie siguri ca nu scapa nimeni.

Forfetarul si-a facut treaba si a fost scos din vigoare in octombrie 2010, lasand in urma sa firmele devastate de acest uragan financiar. Si a inceput o reconstructie, fiecare s-a peticit cum a putut, a trecut usor-usor si greul crizei si se parea ca lucrurile isi pastreaza un echilibru, chiar daca abia putem respira in actualul climat legal.

Si vine surpriza de la Guvernul Tudose: proiectul de lege supranumit in romgleza "split TVA". De ce sa fie lucrurile simple cand pot fi complicate si pot fi luate masuri care sa ucida firmele deja ingenuncheate?

Proiectul de separare in doua a oricarei plati facute sau incasate de firme e atat de stupid, incat insasi formularea lui nu pare parcursa cu privirea de doua ori. Citez: "contul de TVA poate fi executat silit numai pentru TVA, precum si pentru plata altor obligații bugetare restante".

O gura de oxigen este oferita firmelor de un senator PSD din Constanta, pe numele lui Stefan Mihu, care a propus un amendament - numai firmele care lucreaza cu statul sa fie trecute prin foc si para, doar lor sa li se aplice split TVA de la 1 ianuarie 2018. Restul sa mai astepte un an, pana la 1 ianuarie 2019 - adica sa aiba timp sa se inchida de buna-voie. M-am bucurat putin precum un condamnat la moarte care este intors in celula pentru inca 24 de ore.

In asteptarea votului din Parlament, amanat ieri pentru saptamana viitoare, am cautat sa vad cine este acest senator PSD care se aseaza impotriva curentului, razvratit impotriva sistemului din care face parte. Raspunsul e pe verificaintegritatea.ro, de unde am aflat ca Stefan Mihu a fost trimis in judecata in 2003 pentru rambursari ilegale de TVA (peste 5 milioane de euro, reprezentand TVA pentru exporturi fictive), dar nu a fost condamnat. Curat justitiar!

Firmelor le-a fost deschis deja, la Trezoreria de care apartin, un cont de TVA. Ca babilonia sa fie completa, toate firmele dintr-un sector, deci care apartin de aceeasi Trezorerie, au acelasi cont de TVA, iar extrasele de cont si celelalte operatiuni vor fi toate bazate exclusiv pe CIF. O singura cifra tastata gresit intr-o operatiune si incepe haosul.

Nu lucrez cu statul, dar nu pot sa ma relaxez cand vad cum vine tsunami-ul financiar peste firmele din piata. Si chiar daca masura se amana pentru un an, asta nu inseamna ca va fi abrogata. Am mintea obosita de atata cautat de noi moduri pentru a supravietui guvernarilor din Romania si nu pot sa pricep cum putem fi condusi atat de prost. Au trecut 28 de ani de la Revolutie si alte tari vecine, foste comuniste, au reusit sa se ridice, mai mult sau mai putin. Noi nu am reusit decat sa distrugem tot ce era bun, s-a furat intr-o dementa continua si avem in fruntea statului oameni atat de prosti si de incompetenti, incat ma mir sincer cum reusesc sa fure atat de mult.

Piramida lui Keops din Egipt a fost ridicata in vreo 20 de ani, timp in care a fost construit si un port in apropiere, prin devierea cursului Nilului. Probabil ca pe vremea aia oamenii munceau mai serios si se fura mai putin. Si, vorba unui prieten, nici nu aveau altceva mai bun de facut.

Blah, blah, blah