Sloganul "Just Do It" nu e pentru oameni batrani

Multi oameni trecuti de 30 de ani considera ca varsta fiecaruia nu e cea care reiese din certificatul de nastere, ci aia pe care o simte fiecare in sinea lui. Si au dreptate, avand in vedere ca oamenii traiesc vieti diferite si se maturizeaza diferit. Si mai e cliseul clasic ca fetele cresc mai repede ca baietii in perioada adolescentei - sau cel putin asa pare. In orice caz, poti sa afirmi ca esti mai tanar in gandire decat iti arata buletinul, dar nu poti devia de la varsta reala decat cu cativa ani - in caz contrar, te va da de gol natura cand alergi dupa autobuz sau incerci sa citesti caracterele mici dintr-un contract.

Inca ceva: modul in care gandesti reflecta destul de bine cat ai imbatranit. E greu sa pretinzi ca ai o anume varsta cand in loc de "Fa-o si gata!" (traducerea mea pentru "Just Do It") incepi sa te codesti. Sloganul nu e nici "Analizeaz-o si ia cea mai buna decizie!", nici "Fa-o, daca mai poti!" si nici "Fa-o si-ai mierlit-o!". La 18 ani m-am urcat pe masina unui prieten cu care pusesem pariu ca nu voi cadea daca puna frana in viteza. Nu numai ca am pierdut pariul, dar e un adevarat miracol ca am ramas intact dupa ce am zburat de pe capota direct pe ciment.

Nu stiu daca e bine sau nu, dar azi ma gandesc bine inainte sa fac ceva. Indiferent de tipul de risc, creierul pune in balanta toata experienta pe care o ai, fie ca vrei, fie ca nu. Poti sa-l ignori, dar asta e o actiune constienta, nu inconstienta tineretii, pentru ca acumularea de experienta implica faptul ca a trecut timpul. Insa mai apar si lucruri pe care simti ca trebuie sa le faci, aproape indiferent de consecinte. Si, desi pot parea impulsive, unele decizii luate in graba sunt tot rezultatul unei analize care ia in calcul trecerea timpului. Daca la 20 de ani pleci la mare cu ultimii bani pentru ca 'bani mai faci', la 30 sau 40 de ani alegi sa spargi toti banii pe 'o prostie' pentru ca stii ca alte ocazii sa mai faci acea prostie e posibil sa nu se mai iveasca. Iar asta nu inseamna "Fa-o si gata!", ci mai degraba "Fa-o si mai vedem dup-aia".

Nu-i nici o problema daca nu ti se mai potriveste atitudinea "Just Do It" de la un anumit punct incolo. Important e sa nu dai in extrema cealalta, sa ajungi atat de ponderat incat sa-i exasperezi pe toti din jurul tau. Sa-i alienezi cu indecizia tale incat sa-ti zica, mai devreme sau mai tarziu, "Just Do It Already!".

Blah, blah, blah