Servicii la limita intre nepasare si bataie de joc

Unul din lucrurile misto pe care le inveti in Facultatea de Arhitectura este atentia la detalii. E un lucru care iti intra in sange si nu mai poti fi niciodata superficial, e aproape imposibil. Indiferent cat de obosit esti cand faci ceva, daca esti sau nu remunerat sau daca pur si simplu te relaxezi facand ceva, ai tendinta sa faci acele lucruri cat de bine poti. Iar cand ceva nu e facut ca lumea, iti atrage privirea. Vorb-aia, iti sare-n ochi.

Eram in metrou si am remarcat afisul de vizavi de minte. Pe langa faptul ca nu pare a avea nici un gand creativ in spate, ma deranjeaza (aproape ca ma zgarie pe retina!) multitudinea de fonturi folosite, de la logo pana la disclaimer-ul din footer.

 

Ma pregateam sa scriu despre el pe blog ca sa ma mai racoresc, cand am primit de la un prieten o poza la care am ramas fara cuvinte:

Va dati seama cati oameni au vazut acel banner pana sa ajunga sus pe bloc? Si nimeni n-a comentat, toti au zis ca e ok. Sau ca "merge si-asa". Atitudinea asta e dusmanul progresului si al civilizatiei. Cand lucrurile merg si-asa, ce rost are sa ne mai agitam suplimentar?

Pe acel banner s-au platit bani si nu numai pentru tipar, ci pentru tot, de la concept grafic (care lipseste cu desavarsire), pana la DTP si printarea efectiva. S-au stricat fonturile pentru ca nu erau la curbe? Cine mai scrie in 2017 litera A cu tilda deasupra pe post de diacritica?

In ultimele saptamani, trei prieteni mi s-au plans ca muncitorii care le-au lucrat in casa au facut o treaba foarte proasta. Gresia pusa in valuri sau fara panta spre sifonul de pardoseala, faianta pusa peste tencuiala veche din bucatarie sau blocuri reabilitate cu polistiren care ia foc, sunt numai cateva exemple de probleme care apar cand mesterii lucreaza nesupravegheati sau cand nu stii ce sa le ceri si degeaba te uiti la ei.

In Romania lui 2017 trebuie sa stii cate putin din toate si neaparat sa fii intotdeauna pregatit ca vei fi furat. M-am dus sa platesc intretinerea si m-a scos dator pe vreo 3 luni in urma, iar cand le-am spus ca am platit, mi-au zis sa le aduc chitantele doveditoare, desi avea chitantierul pe masa. In trafic, jumatate din cei de pe banda 'obligatoriu la dreapta' merg drept, iar de multe ori se trezeste unul de pe banda din mijloc ca vrea sa faca stanga si se blocheaza intersectia cateva minute.

Nu mai sunt reguli, nu mai exista etica, nu mai conteaza nimic. Jurnalistii sunt agramati, taximetristii nu te iau decat daca le convine lungimea cursei, DTP-istii trec cu vederea greseli ca astea de mai sus, iar cei care monteaza fac o treaba de mizerie.

Noi sa fim sanatosi.

Blah, blah, blah