Sefu' la colectionari

Inca din copilarie mi-a placut sa colectionez chestii. Am inceput cu surprize Turbo, cu soldatei de plastic, apoi timbre si numismatica, iar mai tarziu CD-uri de muzica si diverse obiecte de la trupele favorite. Multi colectioneaza chestii pe lumea asta si de curand am scris despre cel care are colectia de filme dublate de Irina Nistor. Si e fascinant sa intri in lumea unui colectionar, sa-ti povesteasca despre fiecare obiect in parte, istoria fiecarei piese din puzzle-ul colectiei.

Din cand in cand mai vezi cate o stire si te minunezi ce mai colectioneaza lumea: un tablou evaluat la 165 de milioane de dolari, furat din muzeu in 1985, a fost descoperit in casa unor batrani, in spatele usii de la dormitor, dupa decesul acestora in 2017. Practic, oamenii l-au furat si l-au adaugat la colectia lor, care valora, in rest, vreo 2000 de dolari. In Anglia, dupa moartea parintilor in 2010, copiii faceau curat prin pod si au gasit in colectia parintilor o vaza din China secolului 18 pe care au vandut-o, la licitatie, cu 51 de milioane de lire.

Deci exista colectii simple, fara o prea mare valoare comerciala, precum sute de casete VHS cu filme vechi, sau colectii care au si o piesa de rezistenta, precum cele despre care am scris. Pe langa toate astea, mai exista si colectii in care absolut toate piesele sunt de rezistenta, la fel ca in cazul marilor muzee: colectia lui Gary Zimet. In vasta de 64 de ani, Zimet a colectionat toata viata lui diverse obiecte - pe unele le-a pastrat, pe altele le-a vandut si tot asa. Omul si-a deschis si o mica firma de licitatii, ca sa ramana comisionanele in-house.

Atunci cand vorbesti de colectionari, numele lui Gary Zimet ar trebui sa se afle in capul listei. Iata cateva obiecte din colectia lui:

  • masina BMW in care a fost impuscat Tupac
  • masina GMC Suburban in care a fost impuscat Biggie
  • o copie a listei lui Schindler batuta la masina de Itzhak Stern (au fost 7 copii in total, mai exista 4 acum, din care 3 sunt la muzee)
  • dricul care a carat trupul lui Martin Luther King
  • vinilul "Double Fantasy" semnat de John Lennon pentru Mark David Chapman
  • Biblia folosita de preot la inmormantarea lui Elvis
  • o scrisoare a lui Galileo Galilei

Omul cu asta se ocupa, vinde si cumpara, dar avand in vedere faptul ca multe obiecte stau 'pe stoc' cu zecile de ani, il putem numi colectionar. Si avand in vedere ce obiecte are pe stoc, Gary Zimet e sefu' la colectionari.

Blah, blah, blah