Romtelecom n-a invatat nimic

Romtelecom a incercat TOT si a gresit. TOT.

A tinut preturile mari cat timp a avut monopol. Cand a cazut monopolul, abonatii au zburat ca potarnichile catre alte retele. Din momentul ala era deja prea tarziu, dar aveau totusi o baza enorma de utilizatori. Si atunci a inceput cu ofertele. Oferte speciale peste oferte speciale, dar nimic senzational. Utilizatorii au continuat sa le ignore, mai ales daca vorbim de cei sub 30 de ani. S-au dezvoltat RCS/RDS si Kappa-Astral-UPC, concurentii care si-au impartit Bucurestiul ca un Chicago al anilor '40. Bineinteles ca, pe langa optiunile noi, aceste retele veneau cu toate facilitatile vechi, dar la preturi mai mici. Atunci a inteles Romtelecom ca nu mai are ce face pe telefonie si a dat-o puternic pe internet. Ofertele de internet au devenit din ce in ce mai spectaculoase, aproape de necrezut. Cum, sa ofere Romtelecom atatea chestii gratuit? Luni intregi gratis sau modem gratis, dupa care au trecut la computere, laptopuri... o nebunie! Au mai castigat pe ici, pe colo, dar foarte putin. Romtelecom nu mai aduna acum decat nemultumitii UPC, Evolva/ILink si al retelelor de cartier.

Asta a fost pana in iulie 2009. Numai ca acum, RTC vine cu o noua oferta: VDSL la 30 Mbps la 63 de lei pe luna. Genial, nu? Iata cateva lamuriri:

- liniile de cupru nu duc mai mult de 6-8 Mbps pentru 90% din populatia urbana
- echipamentele din teren au, in mare parte, vechimi de zeci de ani
- nu exista modemuri pentru ca utilizatorii sa poata semna contracte!
- politica RTC nu permite trecerea de la un abonament mai mic la unul mai mare.

Pot sa-si faca oricata reclama la TV, e degeaba. Sunt milioane de euro aruncati aiurea. Au pierdut startul in urma cu 10-15 ani, atunci cand trebuiau sa investeasca in infrastructura in loc sa dea chix dupa chix (ex.: Artelecom, Cosmorom).

Romtelecom pastreaza de atatia ani coroana celui mai prost manageriat provider de Internet din Romania. Numai ca, de cativa ani, mai precis de la schimbarea Astral > UPC, lucrurile nu mai sunt atat de clare. Serviciile execrabile de la UPC tin marea companie pe un merituos loc 2 al incompetentei. Locul 3 este, dupa schimbarea de actionariat, atribuit celor de la ILink.

Astept cu interes urmatoarea crestere de viteza de la RTC. Atata timp cat cuprul obosit, la mare distanta de centrala, duce 4-5 Mbps, pot sa ofere linistiti 100 Mbps. Suna bine pe hartie, nu?

4 comentarii

 1. 24 Jul 2009 la 10:36

  Ce-i asa spectaculos? Eu am 100mbps la 30 lei pe luna. Sigur, prins la inceputurile firmei si mi-a ramas contractul acelasi. Dar totusi.

 2. 24 Jul 2009 la 13:26

  Tu ai 100 mbps externi, cumva?

 3. 25 Jul 2009 la 00:59

  limita, da. Adica uneori iau si de pe tpb cu 12mBps, dar de obicei pe la 2 mBps. But still, 30 lei!

 4. 25 Jul 2009 la 02:48

  daca tu iei de pe piratebay cu 2MB/s numai de la peeri externi, respect!

Blah, blah, blah