Retelele sociale si cultura vanitatii

In ziua de azi, daca nu ai cont pe o retea sociala, nu existi. Cei peste 30 de ani prefera Facebook, cei mai tineri au migrat catre Instagram, ca e mai 'cool', iar copiii prefera sa treaca de la o retea nou-aparuta la alta (Snapchat, Tik Tok etc.) pentru ca nu vor sa fie pe aceeasi retea sociala cu parintii lor.

Nu trece o zi fara sa dai share la o stire pe care o consideri importanta, la o gluma sau o fotografie care ti s-a parut amuzanta, fara sa postezi cateva poze cu mancarea de la pranz sau un mic video cu atmosfera din club. Cand mergi intr-o excursie in strainatate, vrei sa faci cele mai misto poze, sa gasesti cele mai interesante unghiuri, eventual fara prea multa lume in jur. Felul in care te distrezi este, in mare masura, influentat de like-urile pe care le primesti. A ajuns sa nu mai conteze ca ai ajuns sa vezi Turnul Eiffel pe viu daca nu apari intr-o poza cu el in fundal.

Situatia devine tragica atunci cand se intampla accidente. O fata de numai 23 de ani a murit la Trocadero, in Paris, in timp ce cauta cea mai buna pozitie pentru o fotografie. Vorbele prietenului ei sunt edificatoare: "Eu i-am facut cateva poze, ea s-a uitat la ele, a zis sa ii mai fac cateva, s-a dus inapoi si cred ca s-a dat mai departe sa nu mai fie cineva in poza". Fata avea deja cateva poze, dar niciuna nu era indeajuns de potrivita pentru a fi postata pe net. Si atunci s-a mai suit o data pe parapet.

La o cautare simpla se gasesc o gramada de poze in care apar oameni pe parapetul de la Trocadero, precum in imaginea de mai jos. Fiecare dintre ei vrea sa aiba o amintire foto de la Paris cu care sa starneasca invidia prietenilor, cu riscul de a-si pierde viata. Privind inapoi, dupa ce se intampla un incident grav sau o tragedie, toti sunt de acord ca a fost o nebunie. Cum reuseste vanitatea sa castige lupta cu ratiunea?

La 30 de ani de la Revolutie, romanii au ajuns prin toate colturile lumii. Faptul ca ai vazut Turnul Eiffel nu mai reprezinta o realizare, un city break la Paris costa cateva sute de lei. Poti face o fotografie pentru a avea, peste ani, o amintire a acelui moment in care te bucuri impreuna cu persoana iubita. Nu te chinui sa iasa ceva special si nu-ti pune viata in pericol pentru o poza, ca nu vei castiga cu ea vreun concurs foto la National Geographic, nici macar postum. Mai bine ia aminte la ce spunea Hagi: "viata e frumoasa, dar merita traita".

Mai multa viata, mai putine poze.

Blah, blah, blah