Proiect anul 4: Hotel (2002)

Mai jos sunt cele cateva cuvinte care au insotit proiectul de hotel din anul 4. Nu mai are rost sa intru in amanunte, ele sunt prea multe. Poate la un suc. In schimb, atasez Fisa documentara, adica textul care insoteste proiectul si explica solutia aleasa.

CONSTANTINESCU ALEX GR 46

Fisa documentara comentata
care a stat la baza solutiei adoptate

La inceputul semestrului II al anului IV de studiu am primit un proiect cu titlul: HOTEL URBAN CU 350 DE LOCURI. Tema, intinsa pe 6 (sase) pagini m-a uimit la prima vedere. Am realizat apoi ca va fi un proiect complex, cel mai greu de pana atunci.

Prima etapa, cea de conturare a ideii, este si cea mai importanta, desi nu are numarul maxim de credite alocate. Un astfel de proiect isi poate gasi rezolvarea numai in urma unui studiu bine aprofundat, care sa transforme situl dat intr-un loc primitor pentru o constructie moderna.

Am pornit in cercetarea mea parcurgand pe jos, cu atentie, drumul dintre Facultatea de Arhitectura si strada Izvor colt cu Hasdeu, locul pentru care avea sa fie conceput proiectul. Ca intr-o adevarata calatorie initiatica, am fost purtat pe langa Parcul Izvor de care ma leaga amintirea unui proiect trecut, pe langa Casa Poporului, pentru ca in fata sa mi se deschida o perspectiva 'ingusta', cu o intersectie ciudata si cateva darapanaturi. Dupa ce am incercat fara succes sa traversez timp de cateva minute, mi-am luat inima-n dinti si, injurat copios de catre conducatorii auto, am zburdat dintr-o parte in alta a carosabilului.

Am privit din nou, cu atentie, tema si am dezaprobat incet din cap cele 3 stele propuse ale hotelului. Poate starea actuala a zonei imediat invecinate, acaparata de gunoaie, ori pur si simplu ziua mohorata m-au facut sa-mi plescai buzele gandind ca este exagerat. Dar proiectarea de urbanism poate face miracole, asa ca am plecat de la sit cu speranta ca dupa proiectarea acestui hotel sa urmeze o restructurare la nivel macro a intregii zone.

Aveam o luna intreaga la dispozitie, pentru o idee. O idee care sa respecte intru totul specificatiile temei si a tabelului anexat cu "Norme...", dar care sa si 'dea bine'. Am inceput sa studiez.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa particip la corecturile din atelier ale celorlalti colegi care, odihniti dupa o vacanta relaxanta, au gasit mai usor sa puna pixul pe hartie decat mine. Am vazut rand pe rand solutiile lor 'desfiintate' de catre domnii profesori asistenti, si am hotarat sa nu fac aceeasi greseala. M-am indreptat catre o sursa de informatie care nu mai poate fi ignorata in mileniul in care ne aflam: Internetul. Am inceput prin cautari simple, care s-au dovedit a fi si cele mai relevante. Am gasit multe exemple de hoteluri, care mai de care mai 'stelat' si toate proiectate pentru oameni cu venituri fabuloase. Formele organice, culorile extravagante, toate aminteau de coasta Americii, de lux, de fast si soare. In schimb, hotelul pe care il documentam avea nevoie de urban, de 3 stele, urmand a fi amplasat pe un sit ingust, neprimitor, autohton. Am continuat sa dau cu search-ul. La unul din ultimele click-uri, spre dimineata, pe la 4, am descoperit o imagine care mi-a captat atentia. Am tiparit-o si m-am culcat.

A doua zi am mers la domul profesor asistent, i-am aratat imaginea respectiva si dansul m-a indrumat si catre alte materiale documentare, care sa se incadreze in nevoia mea de 'rectangular'. Dupa ce am mai rasfoit si cateva reviste de Arhitectura, am inceput sa-mi conturez o idee.

Nu puteam insa sa-mi scot din minte imaginea de pe internet. Cu toate ca nu se potrivea sitului prin dimensiuni sau functionaliltate exterioara, rezolvarea interioara era logica si bine inchegata. Am dedus acest lucru din cele cateva perspective interioare care insoteau imaginea exterioara si m-am decis sa-mi construiesc propria idee, coreland imaginile tiparite cu cele din capul meu si cu cerintele temei.

Am fost foarte impresionat de ideea care a stat la baza acelui proiect de hotel pe care il vazusem, in fapt un exercitiu de formare a volumelor extrem de interesant. Voi incerca sa-l redau in cele ce urmeaza, fara a-mi insusi nimic din opera autorului.

[poza lipsa, nu afecteaza textul]

Aici s-a oprit documentarea mea, pe care am expus-o pe larg intr-un eseu ce il voi include in proiect sub titlul de "Fisa documentara comentata care a stat la baza solutiei adoptate". Mai departe au urmat corecturi la panou, modificari ale ideii in urma sfaturilor domnului profesor si a domnilor profesori asistenti, variante aditionale, realizarea conceputului cu ajutorul unui prieten care cunoaste mai bine decat mine programul AutoCAD si, in fine, punerea pe hartie a ideilor cu ajutorul imprimantei unei firme specializate.

Multumesc tuturor celor care m-au ajutat, domnului profesor Tanasoiu precum si domnilor profesori asistenti ai grupei 46 pentru indrumari, domnului profesor Ionescu, seful catedrei de design, pentru materialele puse la dispozitie, si colegelor mele Raluca Elena Dunca si Alexandra Mateescu pentru filmuletul realizat la sit, din care nu am inteles nimic, dar care m-a amuzat copios.

Blah, blah, blah