Premiera "Before Midnight" in Romania

26 iunie, ora 20:00. Asa scria pe biletul cumparat pentru premiera filmului "Before Midnight". Costul biletului, 150 de lei, merge in contul Asociatiei OvidiuRo, care se ocupa de sprijinirea copiilor saraci din Romania. Exista si varianta de 300 de euro, care includea accesul la o receptie VIP cu Ethan Hawke, regizorul Richard Linklater si alti invitati.

Am ajuns la Palatul Copiilor la 18:00, in speranta ca se pot intampla lucruri interesante. Paza nu era foarte stricta, asa ca am intrat usor direct in amfiteatrul mic, unde tocmai incepea conferinta de presa.

before midnight

before midnight

Dupa vreo 20 de minute de PR pentru Asociatia OvidiuRo, co-patronata de Leslie Hawke (mama actorului), petrecerea s-a mutat la primul etaj. Cei cu bratari albastre aveau acces la VIP, dar nu verifica nimeni cu rigorizate, asa ca am avut acces la petrecere si a fost o experienta interesanta. In afara de scurta discutie cu Ethan Hawke, am putut sa discut putin cu regizorul Richard Linklater despre "Before Sunrise" si Viena.

before midnight 03


S-au facut donatii, s-au baut cocktailuri si ProTV-ul si-a luat interviurile cu care sa umple cateva minute din stirile de seara.

before midnight 04

La 20:00 ne-am mutat in sala mare, unde urma sa aiba loc vizionarea filmului. Buna mea prietena Carmen, care m-a insotit la eveniment, avea sa regrete decizia de a lasa aparatul foto acasa, pentru ca blitz-urile au umplut sala la aparitia protagonistilor serii.

Dupa o scurta introducere din partea Amaliei Enache, a fost prezentat un filmulet despre activitatea Asociatiei OvidiuRo. Dupa un minut si ceva, filmuletul s-a oprit si a pornit de la inceput, semn ca exista probleme tehnice la aparatura de proiectie, cel mai probabil datorate caldurii inabusitoare.

before midnight 05

Pe scena au urcat apoi Leslie Hawke si Maria Gheorghiu, cele doua co-fondatoare ale Asociatiei OvidiuRo, care au multumit publicului pentru sprijin. Au urmat Ethan Hawke si Richard Linklater care au vorbit putin despre film.

before midnight 06

before midnight 07

In fine, filmul! Care a inceput bine, pe la jumatate s-a oprit brusc. Aparatura a cedat in fata caldurii si publicul a ramas subit in bezna totala. A aparut grabita Amalia Enache, nepregatita pentru acest nefericit incident, dar destul de pe faza incat sa nu lase atmosfera in aer. Au urmat mici glume si discutii cu publicul pana a aparut si Ethan Hawke, care a amuzat sala cu replica "Welcome to Romania!". Destul de neplacut pe de-o parte, dar foarte adevarat.

before midnight 08

Dupa vreo 15-20 de minute de munca asidua, cei de la proiectie au reusit sa reia filmul de la momentul la care s-a intrerupt. Subtitrarea lipsea. Ne-am descurcat si fara, nimeni din sala nu s-a plans. Vorb-aia, cine-ar fi vrut sa fie primul care sa spuna ca nu pricepe unele replici, intr-o sala cu atatea personalitati cu nasul pe sus?

"Before Midnight" mi-a placut mai mult decat celelalte doua filme ale seriei. Mi s-a parut mai complex, mai ancorat in realitate si o dovada de maturizare a scenaristilor (Linklater, Hawke si Delpy). O scena din film cuprinde, intr-o singura fraza, intreaga idee din spatele acestor filme:

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Dupa film a urmat sesiunea de Q&A, unde am avut ocazia sa adresez si eu cate o intrebare regizorului si actorului principal, cei care au realizat una din cele mai frumoase trilogii din istoria filmului.

before midnight 09

before midnight 10

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Carmen a fost pe faza si a filmat tot 'incidentul' (mersi!).

Am plecat cu parere de rau ca seara se incheiase, dar extrem de bucuros ca am vazut un film incantator, realizat de un regizor exceptional, un maestru al filmelor de tip feel-good. Iar Hawke si Delpy joaca foarte convingator, povestea lor pare reala si a inspirat, de-a lungul timpului, multe povesti de dragoste. Singurul lucru trist este ca povestea de dragoste care a inspirat aceasta trilogie nu a inflorit niciodata, dar samanta ei a dat nastere unor capodopere cinematografice ce vor pastra viu fiorul romantismului in sufletul generatiilor tinere care vor lua contact cu povestea lui Jesse si Celine.

before midnight 11

Blah, blah, blah