"Padurea spanzuratilor", filmul

Despre filmul "Padurea spanzuratilor" stiam cateva lucruri inainte sa-l vad:

  • e considerat de multi cinefili o capodopera
  • e filmul romanesc preferat al doamnei Irina Margareta Nistor
  • a fost laureat la Cannes cu premiul Palm d'Or pentru regie

Mi-a placut foarte mult romanul lui Liviu Rebreanu, pe care l-am citit in liceu, insa am tot amanat vizionarea filmului fiindca variantele aparute pe DVD erau de foarte slaba calitate. Odata cu aparitia in format HD, am zis ca e timpul sa-l vizionez. Nu regret ca am decis asta, desi filmul mi-a lasat un gust amar.

In primul rand, scenariul e foarte diferit de povestea initiala. Titus Popovici a scris, practic, o alta poveste, in care se regasesc personajele lui Rebreanu. Componenta religioasa din roman este elimitata aproape complet, poate si din cauza regimului comunist, filmul fiind realizat in 1965.

Regizor este Liviu Ciulei, care are si un rol secundar, iar numele din distributie sunt la fel de rasunatoare pentru cinematografia romaneasca: Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Mariana Mihut, Toma Caragiu etc. Cu toate astea, jocul actorilor e caricatural, modul in care s-a filmat este de neinteles, sunetul e mixat parca pentru a rani urechile spectatorului, iar montajul in bataie de joc e cireasa de pe aceasta varza de tort. Chiar si varianta HD arata ingrozitor, astfel ca produsul final pare un proiect de liceu al unui cineast amator.

Iata unul din primele cadre ale peliculei> Ma intreb cum au putut face o astfel de greseala gramaticala in singurul carton cu text din film:

Recomandarea mea este sa cititi romanul lui Rebreanu. Acolo sigur nu veti gasi virgule intre subiect si predicat.

Blah, blah, blah