Oameni care iubesc muzica

- Alo? Ce faci?
- Ascult muzica.

Oare cati adolescenti mai poarta un dialog similar cu cel de mai sus? Oare cati copii mai stau pe podeaua camerei lor, cu castile pe urechi, deconectati complet de lumea exterioara? Cati mai viseaza cu ochii inchisi si muzica la maximum?

Steven Tyler avea un spatiu intim in podul casei, cu o saltea pe jos si doua boxe mari, unde aducea fetele sa asculte muzica impreuna. In camera pe care o impartea cu fratele lui, Dr. Dre statea intins pe jos, cu castile pe urechi si asculta muzica inconjurat de viniluri. La un meet&greet cu Brad Whitford si Tom Hamilton, mi-am dat seama ca oamenii astia iubesc atat de mult muzica, incat nu pot trai fara ea. De aceea ii vezi in continuare pe scena, din acelasi motiv Rolling Stones au in continuare concerte. Iar publicul vrea sa-i asculte, dar cat de tanar mai e acest public?

E prea mult marketing in muzica. Prea multa goliciune fizica si lipsa de substanta. Computerul joaca rolul principal, poate transforma miraculos orice voce mediocra si asa se lanseaza hituri pe banda rulanta. Iar fanii vin ca mustele, in urma articolelor din presa de scandal. E foarte usor sa aduci publicul la spectacole daca-ti uiti chilotii acasa sau daca apari la televizor in nu-stiu-ce juriu la o emisiune saptamana.

Oamenii citesc din ce in ce mai putin. E la fel si in cazul artistilor, ale caror piese sunt de cele mai multe ori acompaniate de versuri ce frizeaza stupidul. Nu-mi vin acum in minte decat celebrul "Prinţul meu are ţiţei, pot să fac ce vreau cu ei" de la ASIA sau complet agramatul si lipsit de sens vers marca What's Up si Andra, "Ne minţim k la meteo, o fi soare, da' nu-l văd io". De aceea tot ma cert cu un amic care spune ca e normal sa lasi copilul sa asculte toate Smiley, ca e muzica varstei. Iar eu sustin ca poti face copilul sa se simta bine, sa asculte muzica si sa danseze la varste mici si pe piese de la Michael Jackson sau ABBA, nu trebuie neaparat sa-l expui la subcultura.

Regizorul Cameron Crowe ("Jerry Maguire", "Vanilla Sky", "Elizabethtown") a facut in 2000 un film aproape auto-biografic, "Almost Famous", in care dragostea fata de muzica este exprimata in cel mai pur sens. Citand un personaj din film: "What is there to love about music? To begin with, everything". In zilele noastre, viata din anii '70 pare SF. Recomand varianta extended a filmului, e o experienta unica.

Gusturile muzicale se formeaza si se cimenteaza in perioada adolescentei. E foarte important sa ai o baza solida, de neclintit, pe care apoi sa construiesti. Si mai poti sa calci stramb, cateodata, si sa ai mici placeri vinovate, pentru ca ele nu te definesc. Daca nu ai o baza solida, e usor sa te afunzi in mocirla. Spune-mi ce asculti ca sa-ti spun cine esti.

De cateva zile a aparut colectia best of "Diamonds" a lui Elton John. Sunt 51 de piese care ii definesc cariera, unele adevarate diamante ale muzicii din toate timpurile. "My gift is my song and this one's for you", spune cantaretul in "Your Song".

Deunazi, un vlogger foarte popular si-a inchis canalul de Youtube, marturisind ca nu mai poate face fata presiunii de a filma tot timpul si ca a fost mereu motivat exclusiv de ego, de dorinta de a avea cat mai multe vizualizari si cat mai multi abonati, chiar si in momentele in care facea actiuni caritabile. Daca si asa-zisii muzicieni s-ar retrage din muzica la fel, pe nesimtite, ar disparea mare parte din gunoiul audio de pe internet. In lipsa unor piese noi cu versuri precum cele ale lui What's Up, "Nu vezi că vine ploaia, începe telenovela, mami, sun-o pe Rihanna să ne-mprumute 'Umbrella'", copiii ar descoperi piesa Rihannei, si-ar forta dezvoltarea cunostintelor de limba engleza si ar intelege metafora, zambind cand inteleg ca What's Up vrea sa se apere de ploaie imprumutand... un vagin.

Blah, blah, blah