Nu sunt destept

Da, nu sunt destept. Eu asa zic, ca nu sunt destept. Daca as fi destept, probabil as fi mult mai nefericit. Sau cel putin asa zicea cineva.

Dupa o noapte alba, m-am confruntat la ora 7 AM cu o problema: un swf avea link-urile gresite, anume lipsea "http://" de la inceputul lor. Si cum nu stiam ca lipsesc pentru ca nu eu am lucrat eu fisierul, iar persoana care m-a ajutat dormea, am zis ca trebuie sa ma descurc.

Cum modifici un SWF daca n-ai FLA-ul? Pai, in primul rand, iti iei de pe net (sau de pe hard) SWF Decompiler-ul de la Sothink si il instalezi. Dupa care deschizi SWF-ul si incerci (ca fraieru') sa modifici in el. Numai ca el e read-only, logic. Asa ca exporti din el (dupa ce te consulti cu forumurile) FLA-ul si il deschizi in Flash. Cauti de nebun action-urile, noroc ca FLA-ul e comentat cum se cuvine. Editezi toate action-urile si adaugi http-urile. Dupa care exporti din nou SWF-ul, fara sa modifici setarile. Cine stie Flash probabil ca ma ia la misto, pentru ca e floare la ureche. Eu, ca lautaru', nu stiam, dar m-am descurcat.

Nu, nu sunt destept. In ziua de azi zice-se ca mai bine stii sa cauti decat sa ai capu' mare si sa retii tot.

Sa mai vedem un exemplu: acum cateva saptamani trebuia sa fac o interfata de administrare pentru un site static (html) cu numar finit de pagini. Adica erau vreo 10 pagini in care proprietarul tot scrie, ca intr-un jurnal. Numai ca design-ul era deja facut si costul interfetei nu merita un efort deosebit. Dupa indelungi strofocari care au durat cam 5 minute, m-am hotarat sa instalez un WordPress ascuns, intr-un director pe site. Dupa care am copiat toate textele din pagini si le-am pus in post-uri pe blog. Ulterior, am luat un script de pe net cu care am inclus in fiecare pagina cate unul sau mai multe post-uri, dupa caz. Si am redenumit la php extensiile fisierelor, desigur. A mers si totul decurge excelent, chiar daca nu am cunostintele de php nici cat sa scriu un rand de la mine din cap.

Nu sunt destept, cel putin nu ma consider asa. Post-ul asta nu e scris fiindca mi-au murit laudatorii si vai, ce descurcaret sunt eu. Post-ul asta trebuie citit cu atentie de toti oamenii care pun intrebari, dintr-un motiv sau altul. Daca esti intr-o extraordinara criza de timp, da, intrebi, ceri ajutor. Dar de ce ti-a dat ecran albastru? Sau de ce iti da eroare un site? Sau de ce se restarteaza computerul? Sau de ce se blocheaza? Sau de nu se aude sunet la film? Sau cum asculti muzica pe toate 6 boxele in Winamp? Sau de ce nu se aud flac-urile? Sau...

In viata e misto nu numai sa inveti ceea ce iti trebuie pentru a supravietui, ci sa ai curiozitatea de a invata lucruri care nu-ti folosesc cu adevarat.

2 comentarii

  1. 15 Jan 2009 la 15:03

    Suptilule.

  2. 15 Jan 2009 la 15:56

    Nu sunt nici suptil :))

Blah, blah, blah