Am iesit din comunism traumatizati pe viata. Nu e vorba de o generatie anume, e vorba de tot neamul romanesc. Nu conteaza ca generatia 1990 a crescut cu cablu TV si fara uniforme, sau poate chiar asta e motivul. Trasatura comuna a tuturor romanilor o reprezinta faptul ca sufera urmele unei traume, iar asta le deviaza comportamentul.
Dupa '90, dar mai ales dupa anul 2000, romanii au preluat usor-usor din comportamentul tiganesc, libertin si miserupist. Nu au mai fost oprelisti, ba, din contra, s-a propagat starea de "care pe care" in profunzime. Oamenii seriosi, cu bun simt, care sa ajute dezinteresat sau care pur si simplu stiau sa dea buna ziua unui vecin necunoscut din blocul in care locuiau au disparut. Si nu exista semne ca se vor mai intoarce.
Au trecut 20 de ani de la numita Revolutie si tot ce vezi in jur e nepricepere, superficialitate si miserupism. E ceea ce am numit, in gluma, profesionanism. Unii se bat cu pumnii in piept daca termina o facultate la care se trece fara sa te prezinti si cauta sa se angajeze pe mii de euro. Altii opteaza pentru slujbe fara nici un fel de cap sau coada, precum cea de "consultant". Asta da meserie, in care dai din gura si scrii in Word. Si sa nu-i uitam pe cei care se angajeaza azi cu gandul ca peste cateva luni vor sari in alta firma, apoi in alta si tot asa, in urmarirea salariului care sa-i permita confortul de a da peste nas prietenilor, vecinilor sau mai stiu eu cui.
Pentru ca romanul nu mai e pretentios cand cumpara, caci isi ia tot felul de chinezarii ieftine in dauna lucrurilor de calitate la care se pune adaos cu nesimtire, atunci nici cand lucreaza ceva n-o mai face cu atentie. S-a creat un cerc vicios ce a transformat piata muncii intr-un talcioc ieftin. Calitatea exista, in cantitati mici, si trebuie cautata asiduu. Asemeni ierburilor care ies primavara prin crapaturile din asfalt, oamenii seriosi si competenti isi fac loc cu greu intr-o lume dominata de superficialitate si dezinteres. Oricum, mai e putin pana vine un nou strat de asfalt care sa-i innabuse de tot.
Pe vremea lui Ceausescu aveam mirajul Occidentului, al Americii si exista speranta. Azi, America nu mai e demult o oaza in desertul planetar. Tari precum Canada sau Italia gem de romani si de alte natii. Anglia e plina de polonezi si pakistanezi, Germania s-a umplut de turci, iar chinezii mai au putin si invadeaza toata planeta. Deci n-ai unde sa pleci ca sa fie mai bine. Ramane sa mergem inainte, prin jungla romaneasca, cu maceta in mana pentru a ne face carare. Iar daca vreodata o sa ajungem la capatul drumului si nu am dat ortul popii, atunci cu siguranta a venit sfarsitul lumii.
true words u have spoken. scrii bine si in sfarsit scrii lucruri importante, si ma bucur. din punctul meu de vedere asta este e unul din modurile in care iesi din marea inerta de populeti.pentru mine inca e o grozavie mare toata sarada asta si singura scapare pe care o sper, p-aia sunt convinsa ca n-o s-o vad vreodata intamplandu-se. in rest, rar ma mai mir. nu sunt de acord cu faza ca nu avem unde sa plecam, doar ca din punctul meu de vedere costurile (si nu ma refer la bani) sunt mari, atat de mari incat nu am reusit inca sa le evaluez exact pentru a decide. dar zau cateodata imi vine sa zic ca in congo macar nimeni nu se preface ca-i civilizatie si din punctul asta de vedere ii prefer. no, cu ranga inainte!
multam pentru aprecieri, dar de obicei scriu cat-de-cat mai profund in momentul cand ceva ma face sa urlu. in rest, postez poante si "de la lume adunate".
ideea cu plecatul din tara nu am mai dezvoltat-o, dar esti atat de nasol privit in alte parti (ca imigrant), incat te simti mai bine daca ramai in romania.
Cred că te înșeli extraordinar în privința cronologiei. Merge și-așa a început din 1950, din motive pe care nu le voi da pentru concizie. Dar să nu crezi că înainte de 2000 sau de '90 oamenii erau mult mai responsabili și deștepți; cine îți zice asta doar demonstrează că nu știe despre ce vorbește.
Daca consideri asta, te rog dezvolta. Nu trebuie sa fii concis.