Napster.com, un domeniu bine vandut

napster logo

A inceput sa functioneze in '99, atunci cand lucruri interesante inca se intamplau pe internet. Primul program de file sharing cunoscut marii majoritati a utilizatorilor, Napster a reusit sa aduca multa bucurie, frustrare, interactivitate si, nu in ultimul rand, muzica membrilor retelei. Nu exista 'resume', asa ca incepeai sa tragi cu viteza melcului obosit (2-4KB/s) si asteptai cu infrigurare sa vezi daca cel de la care luai inchide sau nu computerul pana termini. Erau cei care te deconectau la 95%, erau oameni care-ti raspundeau la mesaje si lasau computerul deschis ca sa reusesti sa termini... Era posibilitatea de a sari de pe un server pe altul pana sa gasesti userul cautat. Nu exista posibilitatea de a cauta utilizatori, asa ca faceai un fisier nicknameultau.txt si il puneai la sharing ;)

Dupa inchiderea serviciului in 2001, cand autoritatile le-au hack-uit "afacerea", baieti de la Napster au incercat sa vanda muzica legal, fara succes. Lumea plecase spre Audiogalaxy, Kazaa, WinMX, eDonkey/eMule, DC++ etc etc etc.

Vazand ca n-au succes, au vandut. Au cumparat nemtii de la Bertelsmann in 2002, care-au vandut in acelasi an catre Roxio, fiind in faliment. Dupa ce s-au prins (greu!) ca treaba n-o sa mearga, Roxio a vandut Napster catre Best Buy. Numai ca Roxio a cumparat cu 5.3 milioane USD si a vandut cu 121 de milioane :)

Ma astept ca americanilor sa li se prezinte (iar) un Napster rebranduit prin hypermarket-uri. Chiar si asa, nu cred ca vor reusi sa scoata profit, din cauza prezentei puternice a lui Apple si iTunes, vreo 70%. Amazon ce-a facut? Nu mare lucru. In schimb, rusii care au vandut ilegal, dar fara DRM, s-au scos... pana i-au inchis (allofmp3.com). Si ce melodii gaseai acolo, tone de raritati, nici nu stiu pe unde-au scormonit dupa CD-uri. Dar Rusia e mare...

Si inca ceva: RNC zice ca domeniul napster.ro a fost cumparat pe 01.01.1996 de o firma din Craiova. Mai sa fie? :)

2 comentarii

  1. 27 Sep 2008 la 09:49

    pai firma din craiova a vrut sa ia .com de fapt dar era luat :))) si au dus cativa ani afacerea pe .ro pana i-au inchis aia din state :))

  2. 27 Sep 2008 la 16:23

    mai bine mai stateau pana anu' asta si luau .craiova (.cr e luat de Costa Rica :P )

Blah, blah, blah