mp3HD, o miscare stupida

In ultima vreme, consumatorul este asaltat de chestii HD. Televizor Full HD, monitor Full HD, HD Media Player, HDTV, HD Audio, Dolby TrueHD, DTS-HD, WMV-HD, DivX-HD si tot asa. Acest High-Definition a ajuns sa fie ca o dovada a suprematiei peste tot ce s-a scos pana acum. Ma mir ca nu s-a extins si la electrocasnice, as fi fost curios cum arata un frigider hashde.

Iata, insa, ca putem fi din nou surprinsi. Din totala plictiseala, cred, cei de la Thomson au inventat bideul cu rezervor: codec-ul audio mp3HD. Inca un format MP3? Claro che si! De data asta, cu totul special, dupa cum spun ei:

- lossless
- backward compatible
- daca nu exista codec pe sistem, se playeaza mp3-ul comprimat

Din ce intelegem, exista un fisier in care incap 2 mai mici (sau 4 deloc): unul lossless si unul comprimat. Si, in functie de player, asculti varianta pe care o poti decoda.

Sunt atatea formate lossless audio ca nu mai stii de unde sa alegi, cele mai populare fiind FLAC si APE. Numai ca e mereu loc pentru inventii stupide, se pare. Incercam in continuare sa intelegem scopul acestui format si ne gandim sa identificam ce-ar putea insemna acel HD. Pai, nimic altceva decat lossless. Dar e mai de efect, se pare, pentru consumatorii de la coada vacii.

Un test cu o melodie de 6:22 arata ca un mp3HD ocupa 48MB (lossless+320kbps), cu 5MB mai mult decat un FLAC level 8. Asa ca un mp3HD nu poate fi luat la purtator, pe mp3 player, pentru ca e prea mare si micutul aparat nici nu poate sa redea prea fidel asa ceva. Pe de alta parte, daca vrei melodia la calitate 1:1, ce rost are sa te complici cu un fisier in care exista, suplimentar, si mp3-ul lossy?

Parerea mea e ca Thomson nu prea au stat sa gandeasca formatul. Exista posibilitatea ca DRM-ul sa joace un rol in toata afacerea asta, dar aici nu ma bag sa comentez, pentru ca simpla alaturare a celor doi termeni, mp3HD si DRM, ar face ca formatul sa ajunga in cosul de gunoi al istoriei.

Blah, blah, blah