Monitoare de 27" in 2012

Mi s-a stricat monitorul Dell U2711 si l-am dus in garantie. Intre timp, lucrez pe monitorul de backup, Samsung P2770HD (care functiona ca televizor pana la problema sus mentionata). Folosesc monitorul pentru grafica si filme, asa ca am tinut mereu sa fie unul cat mai bun. Pentru gama prosumer, din care fac parte ca nevoi si buzunar, cei mai buni producatori sunt Dell, Samsung si LG.

Cu LG m-am lamurit, desi un prieten a incercat sa-mi spuna mai demult de diversele probleme cu aceste produse. Acum cativa ani, cand mi-am luat un LG de 24", inca mai detineau un loc in topul calitatii imaginii. Intre timp, problemele cu care s-au confruntat si se confrunta monitoarele LG (pete, pixeli si alte d-astea) le-au scos din lupta.

Samsung sunt buni, mai ales cand vine vorba de produse cu ecran: monitor, televizor, telefon mobil. Cel mai nou model de monitor de 27", notat de prad.de cu "foarte bun", este S27B970D. O inventie cu ecran de sticla si alte jmecherii, dar care se pare ca vine cu o mare problema: praful. Foarte multe unitati, desi s-a anuntat ca trec printr-un proces de calibrare de o ora in fabrica, ajung la utilizatori cu praf sub ecran. Nu stiu conditiile de garantie in Romania pentru o astfel de problema, dar stiu cum sunt tratate problemele la noi. Asa ca n-as risca sa ma aventurez la un astfel de monitor.

Cel mai nou model de la Dell este U2713HM. Acesta pastreaza ce a fost bun la U2711 (nu e glossy) si vine cu imbunatatiri majore (AG coating normal, discret, nu ca cel vechi). Nu a ajuns inca la noi, dar se pare ca pretul va fi peste 3000 de lei.

Intotdeauna mi-am dorit un monitor cat mai mare, dar conteaza foarte mult si raportul dintre rezolutie si diagonala ecranului. Rezolutia de 2560px pe orizontala mi se pare mica pentru un monitor de 30", iar mai mult nu avem momentan in dotarea placilor video. Asa ca cea mai buna imagine la o rezolutie orizontala de 2560px este pe un ecran de 27". Urmand acelasi algoritm, daca optam pentru 1920px orizontali, imaginea unui monitor de 24" va fi mai buna decat a unuia de 27" cu aceeasi rezolutie.

Momentan, in Romania se mai gaseste U2711 in stocuri si m-as bucura sa-mi dea unul nou in schimbul celui cu probleme. Inca mai astept raspunsul de la garantie si va tin la curent. Noi sa fim sanatosi!

Blah, blah, blah