Moment penibil in online: Dexonline.ro a schimbat definitia a trei cuvinte in timpul simularii la evaluarea nationala

Dexonline.ro a schimbat definitia a trei cuvinte in timpul simularii pentru evaluarea nationala de la clasa a opta, dupa ce anul trecut administratorii site-ului au observat numarul mare de cautari pentru anumite raspunsuri. Administratorii site-ului au vrut astfel sa ii demaste pe cei care si-au propus sa triseze la examen.

Incredibil, dar adevarat. Niste copii de 14 ani au fost demascati de catre DEXonline, un fel de DNAonline!

"Pe durata simularilor de astazi, am inlocuit definitiile pentru cuvintele date la subiecte [...]. Am dedus aceste cuvinte inainte sa apucam sa vedem subiectele, urmarind pur si simplu lista cu cele mai cautate cuvinte, in care acestea se detasau clar. Iar statisticile confirma ca nu ne-am pregatit degeaba! Pentru "pretutindeni / pretutindenea" si "a zari / zarit", cautarile au fost distribuite astfel: de la 08:00 la 08:59 au fost 9 cautari; de la 09:00 la 09:59 au fost 143 de cautari; de la 10:00 la 10:59 au fost 171 cautari; de la 11:00 la 11:59 au fost 989 cautari".

A-ha! I-am prins pe micuti (la propriu!). Mai ramane ca profesorii care corecteaza sa fie informati despre aceste schimbari, astfel incat, impreuna cu log-urile cautarilor, cu corespondenta IP-numar de telefon si cu filmarile din salile de clasa, sa fie acoperiti cand acorda sanctiunile care se cuvin. Apropo, ce sanctiuni se cuvin la o simulare de evaluare? Povestea continua:

Un alt termen caruia i-a fost "deturnata" definitia - felonie - nu se regasea intre subiectele de la simulare, ci fusese folosit de Andrei Plesu intr-un text publicat pe blogul sau. "Tot inainte de 09:00 dimineata, am observat o crestere a interesului pentru acest cuvant, care a avut 35 de cautari inainte de 09:00. Am presupus ca este si el parte din subiecte, asa ca i-am "deturnat" si lui definitiile. intre 09:00 si 12:00, cuvantul a mai adunat 335 de cautari. Totusi, nu l-am regasit nicaieri in enuntul subiectelor! Dupa amiaza, am lamurit si misterul: domnul Andrei Plesu publicase pe blogul sau, chiar azi-dimineata, un articol in care folosea acest cuvant. Nefericita coincidenta!", adauga aministratorii Dexonline.ro.

Cu alte cuvinte, 335 de oameni care nu erau familiarizati cu un cuvant din limba romana tocmai au aflat o definitie gresita pentru el. Adica sunt cu un cuvant mai prosti decat inainte, totul gratie, datorita si multumita Dexonline.

Sunt foarte curios daca ingeniozitatea celor de la Dexonline ii va inspira si pe administratorii Wikipedia sa modifice informatiile despre Stefan cel Mare sau Eminescu pe durata BAC-ului.

Blah, blah, blah