Maria Andries despre Tara in care traim

Procesele dureaza prea mult. Ghici cine trebuie sa lupte pentru reforma in justitie? Deputatul Netoiu si deputatul Becali!

Inca doi ani de asteptare pana la un verdict in Dosarul Transferurilor. Doi ani reprezinta o estimare optimista. Calitatea de parlamentar a unuia dintre inculpati, Gigi Netoiu, ar putea complica si mai mult traseul Dosarului prin instante. Exista sanse ca deputatul Netoiu, ales in decembrie 2012, sa fie judecat separat, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Lentoarea cu care se imparte dreptatea la noi este echivalenta cu rapiditatea tribunalelor staliniste. O judecata tergiversata cu anii nu e cu nimic mai solida si mai intemeiata decat o judecata sumara, ochiometrica. In Dosarul Transferurilor, drumul lung si anevoios pana la verdict este si in spiritul, si in litera bataii de joc. Cetateanul, microbist sau nu, asteapta de la tribunale sa judece si sa dea verdicte. Nu asteapta sa fie razbunat, consolat, confirmat. Asteapta ca legea sa fie aplicata si atat. Ori, in acest moment, pentru a aplica legea, magistratii romani au nevoie de un rastimp nefiresc de lung.

Cazul Netoiu, care ar putea complica Dosarul Transferurilor, e posibil pentru ca fostul actionar de la Dinamo a fost votat de niste cetateni. A fost votat pentru ca a putut candida. Daca aveam o lege a lustratiei in vigoare (hai, ca n-au trecut decat aproape 24 de ani din '89!), care sa interzica accesul la functii pentru fostii membri ai Securitatii, candidatura in Dolj a domnului Netoiu n-ar fi fost posibila. Domnul deputat Netoiu a fost ales, desi are dosar penal, desi a declarat pe propria raspundere ca a lucrat in cadrul fostei Securitati. Mai vreti reforma a clasei politice?

A dobandit, odata cu functia, imunitate parlamentara. Si-ar putea pierde imunitatea daca deputatii din Comisia Juridica decid asta. In Comisia Juridica a Camerei il gaseam, pana ieri, pe Gigi Becali, si el votat de cetateni. "Singura lui legatura cu justitia", comenta "Romania libera", "este in calitate de inculpat". Just. Trimis in judecata in noiembrie 2010, in Dosarul Terenurilor MApN, finantatorul Stelei a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu executare.

Gigi Becali avea un cuvint de spus in privinta judecarii lui Gigi Netoiu. Gigi Becali, absolvent de liceu tehnic (mai vreti reforma in invatamant?) avea misiunea sa pregateasca reglementari in domeniul dreptului civil, penal, contraventional etc. Putea lua hotarari privind organizarea judecatoreasca. Cercul vicios e aproape perfect: inculpatii intra in afaceri, investesc in campanii electorale, intra in Parlament, de unde dau sau blocheaza legi in functie de propriul interes.

Avem nevoie de reforma in justitie. Dar cei care ar trebui sa se ocupe de asta nu au nici un interes sa urneasca mastodontul care nu se grabeste sa-i judece. In prima instanta, cei opt inculpati din Dosarul Transferurilor au fost achitati pe motiv ca "faptele nu exista". In Apel, au fost condamnati, pentru ca "faptele exista". Decizia de la Inalta Curte, de rejudecare a procesului, completeaza tabloul: justitia romana este un exersat mecanism de mistificare a faptelor. Inca doi ani de termene, cu cheltuielile aferente.

Asta e tara in care traim si alta nu avem. Dupa ce trimitem oameni cu dosare penale in Parlament, nici macar nu putem sa ne plangem. N-avem decat sa asteptam cu ochii in soare o justitie care sa functioneze si in alta directie decat tocatul banilor publici. Sau, da, in lipsa de justitie, de spitale, de scoli, de sport curat, putem face cozi interminabile la icoanele la care nu se roaga ei.

Blah, blah, blah