Mac Popescu, un rector securist

Barbu Emil Popescu, zis Mac, fostul sef al Sportului Studentesc din perioada Hagi, figureaza in arhiva CNSAS ca posesor al unei locuinte folosite de Securitate drept "casa de intalniri".

mac popescu

"Este membru de partid, folosit cu aprobare in calitate de gazda casa de intalniri".
"In relatiile cu organele noastre adopta o atitudine deschisa, principiala, sprijinindu-ne in rezolvarea unor probleme specifice".

Frazele de mai sus apar in doua rapoarte ale Securitatii din '88, existente in "dosarul Sportul Studentesc", si se refera la Barbu Emil "Mac" Popescu, 71 de ani, fostul sef al "alb-negrilor" in perioada de glorie a generatiei Hagi - Mircea San­du. Ambele documente cuprind, de fapt, detalii din fisa personala a lui Popescu, necesare la vremea res­pectiva pentru avizarea pozitiva a cererii de deplasare in strainatate cu echipa de fotbal, in calitate de conducator de delegatie.

Locuinta semnalata ca "gazda casa de intalniri" era plasata in zona Cotroceni, acolo unde Mac Popescu sta si in prezent! In dictionarul Secu­ritatii, "gazda casa de intalniri" identifica un spatiu folosit pentru intreve­deri conspirative ale ofiterilor cu informatorii. Acest "parte­neriat" cu serviciile secrete comuniste e amendat in sensul legii actuale, fi­ind considerat un gen de colaborare.

Detalii despre adresa de domiciliu a lui Mac Popescu se furnizeaza si intr-o nota din iulie ‘86: "Locuieste aici impreuna cu familia intr-un apartament spatios din fondul locativ de stat primit cu sprijinul conducerii superioare de partid si de stat". Intr-un tabel cu personalul de la Sportul, in dreptul lui Mac Popescu apare si precizarea "FI". Codat, FI se traduce prin Fond Informativ, ceea ce presupune existenta unui dosar de urmarire informativa.

Blah, blah, blah