La Dinamo s-au sifonat 9 milioane de euro, fonduri alocate pentru modernizare

Intr-un articol de azi din GSP s-a mers pe firul banilor incasati de Dinamo in ultimii 10 ani, bani destinati modernizarii stadionului, care s-au imprastiat in cele patru zari. Remus Raureanu si Victor Vrinceanu sunt doi jurnalisti cu mare experienta, care au incercat sa scoata la lumina haosul controlat care exista la Dinamo si motivele din care Dinamo nu va avea un stadion nou in viitorul apropiat.

Asocierea cu Nicolae Badea nu constituie unicul motiv pentru care nu se construieste un stadion nou in Stefan cel Mare. Curtea de Conturi a constatat intr-un raport din 2010 ca fusesera cheltuiti 37 de milioane de lei, bani care nu se vad in constructia darapanata.

Institutia constata ca fusesera alocate fonduri pentru doua obiective: modernizare stadion central - 4.170.000 de lei si investitii - "Pana in prezent s-au platit 32.846.244 de lei", constata raportul.

Cum s-au investit aceste sume colosale la Dinamo? S-a lucrat la pista de atletism si la tabela de marcaj, finalizate in proportie de 90%, la instalatia de iluminat nocturn, finalizata 75%, la retele exterioare, tot la 75%, si la o copertina pentru Tribuna I, care in 2010 era gata in proportie de 10%!

Cazul copertinei e siderant: tabla achizitionata pentru copertina, in valoare de peste 1 milion de euro, a fost donata Patriarhiei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Rezultatele s-au vazut: Dumnezeu te-ajuta, dar nu-ti baga si mingea-n poarta!

Ulterior raportului Curtii de Conturi a mai existat si unul al Corpului de Control din Ministerul de Interne, legat de lucrarile scumpe si nefinalizate de la stadion. De la Corpul de Control, cazul a ajuns la DNA.

Litigiul cauzat de lucrarile cu un cost exorbitant si care nu se s-au facut in practica constituie inca un motiv pentru care baza nu a putut fi predata catre CNI, care cerea sa le preia "libere de sarcini" de la proprietarii actuali.

Stadionul Dinamo e al Ministerului de Interne, insa e gestionat de FC Dinamo Bucuresti, asociatie condusa de Nicolae Badea. Curtea de Conturi a constatat si paguba pe care i-o producea statului asocierea cu Badea. Doar intre 2003 si 2010 se adunase o datorie de 3,2 milioane de lei a FC Dinamo. Pentru ca FC nu stinsese debitul, el a fost acoperit din bani publici: "Suma de 3,2 milioane de lei nu a putut fi utilizata pentru acoperirea cheltuielilor CS Dinamo si reprezinta, in ultima instanta, o finantare din fonduri publice a asociatiei de drept privat FC Dinamo, fapt interzis de Legea nr. 500/2002". Documentul Curtii de Conturi remarca si raportul dezechilibrat din asociere: clubul Ministerului de Interne avea doar obligatii, Badea, doar drepturi! Si o obligatie unica: sa vireze 3.000 de euro lunar. "Desi e vorba despre o asociere, functioneaza ca un contract de inchiriere", notau auditorii.

Marcel Popescu, fost comandant al clubului, apara investitiile facute la Dinamo, desi la un moment dat devine hilar:

- Domnule Popescu, dintr-un document al Curtii de Conturi rezulta ca au fost investiti 37 de milioane de lei, 9 milioane de euro, in stadionul Dinamo.
- Asa...

- Suma sare in ochi. La Ploiesti a fost realizat un stadion nou cu 18 milioane. La Dinamo ce s-a facut cu 9 milioane? Arena arata tot rau!
- Pentru ce am folosit bani: am construit o pista de atletism printre cele mai bune din Europa, cred ca e printre primele trei. De fapt, poate doar la Atena sa existe o pista mai buna. Plus tabela de marcaj, care nu e una obisnuita, e potrivita si pentru atletism! A mai fost construita o sala de atletism sub tribuna I. Plus o sala in care se tineau conferintele de presa. Planul era mai mare, eu voiam sa modernizez tot stadionul, sa-l refac, sa aduc tribunele mai aproape de teren. Nu s-a putut, ca n-au mai fost bani.

- De cati bani ar fi fost nevoie pentru finalizarea lucrarilor?
- Nu as putea spune exact, noi primeam o cota anuala de la Ministerul de Interne. Cred ca era ministru Cristian David, el ne-a spus "nu vi se mai pot aloca fonduri, fiindca urmeaza alegeri".

- In legatura cu tabla donata pentru Catedrala Mantuirii Neamului...
- Am auzit si eu ca tabla i-a fost donata Patriarhiei. Din 120 de piloni care sa sustina acoperisul au fost montati doar 30 si apoi au donat restul de tabla dupa ce eu plecasem. De ce au donat-o, n-au vandut-o? Nu stiu!

Astept cu interes urmatoarele episoade din telenovela Stadionului Dinamo.

Blah, blah, blah