Intr-un editorial public ieri, Dan Udrea atrage atentia asupra unei situatii absurde. Puteti citi textul integral mai jos.
ROMANIA 2021! De 10 zile, tara e sub incidenta unor restrictii impuse pentru a combate pandemia. Una dintre acestea prevede imposibilitatea unei persoane de a se caza la o unitate hoteliera daca nu e vaccinata sau daca n-a facut boala in ultimele 6 luni.
Legea nu prevedea nicio exceptie, iar GSP a scris inca de saptamana trecuta ca inclusiv sportul romanesc e nevoit sa se supuna ei.
Cum, peste o saptamana, Romania intalneste Islanda, in preliminariile CM, chiar si delegatia islandeza trebuia sa o respecte, atunci cand ajungea la Bucuresti. Si daca n-ar fi fost lasata sa se cazeze fiindca are si jucatori nevaccinati sau trecuti prin boala, atunci Romania ar fi fost in culpa in fata UEFA si ar fi pierdut la "masa verde".
Eduard Novak, seful MTS, a anuntat marti insa, cu mult entuziasm, ca "am rezolvat in ultimul moment aceasta problema. Am obtinut o derogare pentru FRF, astfel incat islandezii sa nu se supuna unei astfel de legi. Practic, am evitat ca Romania sa piarda la masa verde". Cam asta a fost mesajul, nu rostit asa, ci intr-o exprimare atat de confuza incat te intrebi cum poate sa ajunga sef de minister o persoana care nu are nici macar abilitati minime de a explica in mod clar ce a decis! Groaznic discurs!
NORVEGIA 2020! Nationala de fotbal a nordicilor avea meci la Bucuresti, in Liga Natiunilor, partida cruciala pentru ca aceasta echipa sa castige grupa. Unul dintre fotbalisti (UNUL SINGUR) a fost testat pozitiv la Covid-19. Conform legii din Norvegia de la acea vreme, nationala nu mai avea voie sa calatoreasca fiindca toti ceilalti jucatori au fost considerati contacti directi ai cazului pozitiv. Si s-a aplicat legea, fara nicio exceptie, iar Norvegia n-a ajuns la Bucuresti. A pierdut la "masa verde", 0-3!
Prim-ministrul norvegian, Erna Solberg, a explicat la acea vreme decizia: "Daca nu am fi facut asta, am fi fost mult mai putin stricti cu fotbalistii nationalei decat suntem cu norvegienii in general, iar acest lucru n-ar mai fi fost un exemplu de bune practici". Un discurs mai clar, mai aplicat, mai limpede si care sa lamureasca pe toata lumea ca legea e aceeasi peste tot si pentru toti chiar nu poate exista!
Cum vi se par cele doua situatii? Baza e fix, dar fix aceeasi! Romania si Norvegia aveau/au de gestionat aplicarea legii privind combaterea pandemiei, inclusiv din perspectiva riscului ca echipa nationala de fotbal a tarii sa aiba de suferit.
Si cum au decis? Au mers ambele pe linia "Toti suntem egali in fata legii", mai ales atunci cand trebuie sa dai si exemple puternice ca totul trebuie respectat? Norvegia, da, a facut-o. Romania, nu, n-a facut-o!
Romania a mers romaneste. A considerat ca fotbalul e mai cu mot, ca fotbalistii sunt deasupra cetatenilor simpli. Norvegia a invocat chiar principiul egalitatii intre oameni si n-a admis ca cineva e mai important sau ca cineva e mai putin important, asa cum continua sa gandeasca Romania.
Nu vreau sa-mi imaginez ce revolutie s-ar fi pornit la adresa autoritatilor romane daca nu s-ar fi acordat aceasta derogare si nationala ar fi pierdut prin forfait. Dar tocmai acest mod de a gandi al romanilor i-a determinat pe cei care decid sa acorde exceptia.
Pentru ca noi am fost invatati sa acceptam ca "legea e facuta pentru prosti, nu pentru smecheri". Pentru ca asa am fost crescuti in aceasta tara, nu de ieri, de azi, sa admitem si sa inghitim ca pilele, cunostintele, statutul pe care il avem si plicurile date pe sub masa sunt cele care fac diferenta dintre respectarea si exceptarea unei legi. Aceasta e realitatea!
Cand sefii de azi ai Romaniei se mai intreaba "De ce, oare, cetatenii n-au incredere in mesajele autoritatilor, mai ales atunci cand e vorba despre sanatatea lor?", gasesc un raspuns in inconsecventa proprie de a aplica liniar o lege.
Cand puterea exemplului nu exista deloc, nu poti face apel la increderea oamenilor. E o fractura de functionare normala a unei societati care, pe hartie, da, face parte din Uniunea Europeana, dar care, in practica, nu, nu se conduce deloc pe principii de echitate si de egalitate intre toti cetatenii!
"Nu puteam accepta sa fim mai putin stricti cu fotbalistii decat cu ceilalti cetateni norvegieni". Aceasta explicatie a prim-ministrului Norvegiei, pentru speta din 2020, aproape ca socheaza. Orice roman care o citeste nu o poate intelege tocmai fiindca pe aici, pe la noi, lucrurile nu functioneaza asa. Pe la noi, unii sunt mai importanti decat altii, unii sunt mai putin expusi in fata legii decat sunt altii.
Aceasta e Romania. Astazi, fotbalistii si fotbalul sunt mai importanti decat restul populatiei. Maine, exceptia va fi data si pentru alta categorie. Si vom continua sa mergem tot pe drumul gresit, la capatul caruia se afla aceeasi destinatie: smecherii vor fi tot mai smecheri, iar singurii care vor respecta ce e de respectat vor fi considerati tot mai prosti.