Internetul nu inseamna doar viteza

De curand, un prieten care face mult mai putin trafic pe internet decat mine a contractat un abonament de 200 Mbps. Pentru asta a trecut de la RDS la UPC. Nu a contact viteza de upload, de numai 6 Mbps la UPC, el a mers pe ideea de download.

Intai sa clarificam diferenta intre marketing si real. 1Mbps inseamna abia 128 KB/s, acei 'megabaiti' reali pe care ii descarcam pe hard disk. Sau, invers spus, 1MB/s = 8 Mbps. Desigur, in marketing se vorbeste in Mbps, pentru ca sunt mai multi. La fel ca in hi-fi, cu PMPO si RMS.

Daca toata lumea ar avea astfel de conexiuni, in cazul unui download de torrent, la care se rezuma amicul meu, pentru a atince cei 25MB/s, maximul conexiunii, ar trebui sa faca download din 34 de surse. Daca un torrent ar fi gazduit de numai 3 surse, ar descarca la fabuloasa viteza de 384 KB/s!

Daca trecem de viteza, ajungem la urmatorul capitol: continut. Chiar daca poti lua cu viteze ametitoare de pe net, mai conteaza si sa ai ce lua. In afara de ultimele blockbustere si seriale cu titrare in romana, precum si cel mai nou software de la Microsoft si Adobe, trackerele romanesti contin o gramada de informatie dezorganizata. Un tracker nu e iTunes, sa aiba chestii disponibile mereu - fiind in afara legii, piratii posteaza cele mai noi aparitii, uneori reluand sub forma de pack-uri chestiile mai interesante. Exista si trackere de nisa, unde gasesti lucruri deosebite, dar nu ai acces in orice moment la orice iti doresti. De aceea continutul de o anume valoare, odata descarcat, trebuie pastrat. Viteza nu te ajuta cu nimic daca nu gasesti ce iti doresti.

Nu in ultimul rand, mai e ceva: istoria brandului. Exista pentru mine o companie ale carei servicii de internet nu as putea sa le mai contractez vreodata: Romtelecom. Am suferit atat de mult in urma politicii de monopol asupra internetului in perioada 1998-2003 (sau pe-acolo), incat pur si simplu nu mai pot sa le platesc bani pe internet. Au exista ani de zile cand plateam Romtelecomului pentru folosirea telefonului pe internet 100 de dolari pe luna, echivalentul unui salariu decent in perioada aceea. Si pana sa vina ofertele retelelor de cartier, au tinut tarifele sus mult si bine.

Asa ca, pe langa viteza, mai conteaza si cine o ofera, ce faci cu ea si cat de utila iti este. Chestii minore la o privire superficiala peste pliantul cu poza lui Brenciu.

Blah, blah, blah