IKEA in 2013

Sunt cateva branduri de la noi pe care le sustin aproape neconditionat, in timp ce altele imi sunt antipatice orice-ar face. Unul dintre cele care m-au impresionat de la prima vedere a produselor este IKEA. Mobila simpla, fara decoratiuni inutile si gandita modular - ce poti sa-ti doresti mai mult? Cand m-am mutat in noul apartament, acum multi ani, mi-am luat mobila de la IKEA in toata casa.

Am urmarit, de-a lungul timpului, colectiile noi si felul in care rezista modelele mai vechi in catalog. Desi considerata scumpa, mie mi s-a parut ca mobila IKEA isi merita banii. Ma rog, majoritatea produselor, pentru ca exista canapelele care au avut dintotdeauna un pret nejustificat de mare.

Catalogul de anul acesta, anuntat de parca e vreo editie Princeps, a fost o mare dezamagire. Intr-o perioada cand lumea nu se mai gandeste la mobila de foame, IKEA a urcat preturile nejustificat. Nu stiu cum stau lucrurile in alte tari si nici nu am cunostintele de business pentru a analiza trecerea de la franciza la compania mama, dar oricare ar fi motivele, nu justifica astfel de preturi.

Catalogul este alcatuit parca in graba, unele fotografii fiind taiate excesiv de mult pentru a ascunde faptul ca pozele nu sunt cu 'caucazieni'. La canapele, cand se trece de 100 de milioane, pretul nu mai e afisat ca sa nu faca lumea infarct. La unele produse, precum scaunul Markus, s-a mers pe promovarea materialului textil in loc de piele, probabil tot din ratiuni financiare. In orice caz, calitatea e mai scazuta.

Voi continua sa rasfoiesc catalogul atunci cand vreau sa-mi cumpar ceva neaparat, dar cu siguranta nu-l voi frunzari de placere sau plictiseala, cum obisnuiam sa o fac. IKEA ramane un brand care imi place, linia simpla a design-ului nu s-a schimbat, dar cresterea costurilor il va face un brand mai putin popular, cel putin pe la noi.

2 comentarii

  1. 7 Oct 2013 la 15:05

    http://vimeo.com/17056671

    sti ca sunt lup moralist dar.. what kind of dining set defines me as a person? :)

  2. 7 Oct 2013 la 15:12

    :D esti doar rautacios!

Blah, blah, blah