Ii mai pasa cuiva ce e adevarat pe Internet?

Conspiratii, dovezi clare ca omul n-a ajuns pe Luna, Pamantul plat, vaccinuri cu cip-uri... e plin Internetul de mizerii. Asa-numitele "fake news" au devenit deja periculoase pentru oameni si stat, dar si celelalte aberatii ne destabilizeaza intr-o masura sau alta. De la clipurile "deep fake" la inocentele poze "funny", precum cea de mai jos.

Am gasit imaginea de mai jos sub numele de "crappy design funny fails". Ha ha ha, ce prosti!

E usor sa te uiti si sa razi, dupa care sa treci mai departe. Numai ca deja incepe sa devina periculos. Nu e cazul imaginii de mai sus, dar ea poate fi folosita pentru a exemplifica un fenomen. La o simpla cautare am descoperit ca acele bannere apartin Wake, un sponsor al First Family Church. Aceasta secta din New Mexico, SUA, este cunoscuta local pentru astfel de incercari de a comunica mesaje intr-un mod neconventional, pentru a atrage atentia publicului tanar.

Ce s-a intamplat in practica a fost ca unii din America au avut o idee stupida, dar au ajuns cu ea pana in Romania, cu ajutorul Internetului. A pus-o cineva pe un site, altcineva a ras si a preluat-o pe un blog, de-acolo pe vreo retea sociala si tot asa. Lumea s-a amuzat, imaginea s-a propagat.

Internetul devine un mediu din ce in ce mai ostil pentru proprii utilizatori. Procentul de "fake" e revoltator - de la stiri fabricate cu buna stiinta pentru a destabiliza anumite structuri pana la filtrele de pe Instagram, nu mai stii ce e real si ce nu. Si se pare ca oamenilor nu le mai pasa.

In goana de a trai toate experientele ca sa nu treaca viata pe langa noi, ajungem sa trecem noi pe langa viata. Poate ar fi cazul sa ne mai oprim, din cand in cand, pentru a verifica verdicitatea unor informatii. Nu e cazul sa facem asta la fiecare poza amuzanta sau citat inaltator, dar ar fi exceptional daca n-am mai inghite pe nemestecate orice prostie vedem pe Internet. E timpul sa ne trezim si sa mai ridicam ochii din ecran.

Blah, blah, blah