Ieftiniri in cloud

Dupa ce am inceput sa prind gustul cloud-ului, care-mi hraneste nevoia paranoica de backup-uri, am inceput sa fiu la curent cu ofertele din zona asta. Am pornit cu un cont la ADrive, care imi oferea 1 TB de spatiu la 25 USD/luna, cu tot cu acces FTP. Din pacate, viteze foarte mici m-au facut sa renunt la serviciul lor.

Prin martie-aprilie, cand s-a ieftinit Google Drive la 10 USD/luna pentru 1 TB, am inceput sa stochez fisierele acolo si am observat ca viteza este destul de okay, uploadul fiind in jur de 1.4 MB/s. Aproximativ la fel sunt si vitezele pentru serviciul oferit de Mail.ru, care a dat conturi gratuit de 1 TB pe viata. Numai ca nu pot sa am incredere in serviciile gratuite pentru backup-uri la care tin.

Seriviciul DigiStorage de la RDS ofera maximum 350 GB momentan, dar viteza face diferenta. Fiind practic in LAN, vitezele sunt de 10 ori mai mari decat pe extern. Sa mai asteptam sa creasca si spatiul de stocare oferit.

Eram curios cand o sa faca pasul si Dropbox, singurul provider mare care tinea inca preturile sus. Iata ca au scazut si ei la 10 euro/luna pentru 1TB. Din pacate, la viteze de 400-450 KB/s iti ies peri albi pana urci 1 GB, dar sa urci arhive de cate 10 GB, asa cum urc eu.

Costurile au ajuns la un nivel la care oricine isi poate permite backup in eter. Din pacate, foarte putini apeleaza la aceste servicii, care sunt de n ori mai sigure decat backupul pe un hard extern.

Mai ramane de vazut daca RDS va creste capacitatea maxima si daca Google se va milostivi sa faca si pachete intermediare, pentru ca de la 1 TB sare direct la 10 TB, ceea e putin exagerat.

Blah, blah, blah