Andrei Niculescu ne lamureste de ce fotbalul e o afacere
Toata lumea se intreaba de unde scoate presedintele lui Real Madrid atitia bani pentru transferuri in plina criza economica.
Florentino Perez a reusit ceea ce si-a propus. Nimeni nu mai vorbeste de Barcelona, nimeni nu-si mai aminteste de tripla istorica a echipei lui Guardiola ori de fotbalul minunat de multe ori aratat. Real Madrid tine prim-planul, Real Madrid ocupa primele pagini, Real Madrid e peste tot. Si, evident, deasupra tuturor figura acestui mega-afacerist numit Florentino Perez.
Daca in Spania s-a ajuns deja la isterie, inclusiv la o interpelare parlamentara in acest sens, in intreaga lumea toti se intreaba de unde face rost Florentino Perez de banii necesari finantarii acestor transferuri. A cheltuit deja 159 de milioane de euro pe doi fotbalisti, 65 pe Kaka, 94 pe Cristiano Ronaldo, si mai are pregatite inca 141 de milioane pentru a se ajunge la cifra promisa in momentul anuntarii candidaturii, 300 de milioane. In conditiile in care, nu e un secret, Real Madrid are mari datorii. Oficial se vorbeste de 311 milioane, din care 110 milioane de platit pina la finalul anului. Pe la colturi, voci insa dezmintite oficial, se spune ca, de fapt, datoria ar fi de 511 milioane.
Pina a-si pune problema platirii datoriilor, Perez isi savureaza succesele. Dincolo de valorile fotbalistice aduse sau de cresterea brusca a brandului Real Madrid, cel caruia i se spune "El Super Floren" a mai izbutit un lucru: blocarea pietei transferurilor. Acum nimeni nu mai transfera pe nimeni, caci cei ce vand au ca reper preturile lui Kaka si Ronaldo si ar vrea sa urce spre acea zona, iar cei ce cumpara n-au de unde sa scoata banii. Astfel ca, in acest moment, Real Madrid isi permite sa puna frana achizitiilor si sa astepte. Sa puna conditii si chiar sa deprecieze miscarile rivalilor. Dupa ce s-a aruncat pe mai toti fotbalistii importanti, aflati sau nu in mercato, ajutandu-se de legaturile sale in mass-media, Perez va incepe sa declare despre unii ca nu-l mai intereseaza. Sa zicem Ribery. Care daca va ajunge la Barcelona, se va spune ca a fost luat pentru ca l-a refuzat Realul.
Florentino mizeaza pe investitii masive, cu care sa invinga criza. "In recesiune, lumea plateste numai pentru calitate", explica Perez, care spera sa amortizeze cheltuielile in stilul sau. Va invada piata asiatica, va patrunde pe cea araba, unde numele lui Kaka si Cristiano atrag ca un magnet. Va creste pretul biletelor, al drepturilor TV, va solicita, deja a facut-o, mai multi bani de la sponsorii Realului, numai firme importante. Deja Adidas isi mareste contributia doar gandindu-se la impactul generat de maximul star Nike, Cristiano Ronaldo, imbracat din 3 in 3 zile in tricoul "cu trei benzi".
In plus, trebuie stiut ca aceste transferuri nu se fac cu banii jos decat eventual in Pipera. Perez obisnuieste sa plateasca in 4 sau 5 transe, astfel ca suma ce va iesi din contabilitatea clubului acum va fi mult mai mica. Plus ca tot ce se va achita pana la 30 iunie intra in exercitiul financiar trecut, cel al lui Perez debutand pe 1 iulie. Data dupa care se va activa si butonul "OUT", din care madrilenii spera sa scoata ceva bani, nepunand la socoteala economiile facute cu salariile celor ce vor pleca. Nume ca Robben, Saviola, Van der Vaart, Sneijder, Huntelaar, M. Diarra, Van Nistelrooy, Heinze mai pot aduce beneficii.
Si, daca e nevoie, Florentino Perez are in spate 3 banci care vor garanta pentru el si-i vor facilita obtinerea sumelor propuse. Aici exista un pui de scandal. Nu neaparat din cauza creditelor, desi in aceasta perioada ele nu se acorda nicaieri, ci din pricina numelui celor 3 banci. Daca Banco Santander nu starneste controverse, o fac in schimb celelalte doua: La Caixa si Bancaja. La Caixa isi are originile in Barcelona, in vreme ce Bancaja vine de la Valencia, doua orase in mod traditional rivale lui Real Madrid.
Intr-un interviu acordat pentru "Gazzetta dello Sport", Florentino Perez a lamurit ca toate cheltuielile implica pe Real Madrid, nu persoana lui ori concernul pe care l-a fondat si pe care-l conduce. E vorba de ACS, cea mai mare firma de constructii din Spania, a doua din Europa, cu o valoare la bursa de 13 miliarde de euro. De cand Perez a redevenit sef la Real, adica de la 1 iunie, valoarea unei actiuni la ACS a crescut de 10 ori. In ceea ce priveste averea personala, in prima zi a primului mandat, 1 iulie 2000, era de 178 de milioane, iar in momentul demisiei, in martie 2006, crescuse de 6 ori. Folosindu-se de relatiile pe care le implica scaunul prezidential la Real, Perez a acaparat piata de constructii finantate de stat, in special in infrastructura, dar si la locuinte, patrunzand cu putere in Asia, devenind principal partener al guvernului chinez.