Factura

In dictionar scrie ca factura este un act contabil sau comercial care indica cantitatea, calitatea si pretul marfurilor sau a serviciilor executate. Adica emiti o factura cand faci un anumit serviciu sau livrezi un anumit produs. Deci factura reprezinta traducerea in bani a transpiratiei tale.

Factura e, simplist spus, simbolul prosperitatii legale. Daca facturezi mult, e de bine. Completezi formulare albe cu campuri predefinite, la fel ca la spital. Cand o scrii, te gandesti invariabil ca ai oferit un pret prea bun, ca te-ai vandut prea ieftin. Transpiratia ta ar trebui sa fie mai valoroaza, zici tu. Numai ca nu o poti vinde pe ebay, asa ca o treci in factura sub denumiri diverse. Si adaugi TVA.

Ceea ce nimeni nu-ti spune niciodata e cand se va plati factura. Pentru ca poti avea contracte stricte, dar daca suma din factura e mica, nu prea ai ce face. Daca factura ajunge la cateva mii de euro si termenul de plata s-a dus de ceva vreme, te poti adresa unei firme de avocatura. Daca ai noroc, ti se vor cere comisioane care sa justifice, totusi, demersul. Si apoi urmeaza circul.

La sfarsitul zilei, esti tu si facturile. Le aduni pe cele emise, minus cele incasate, si zambesti: o suma frumusica. Apoi iei la mana facturile care ti-au fost emise si te intrebi cum faci sa le platesti. Pentru ca in teorie ai mii de euro pe birou si in practica scoti de la ciorap ca sa nu-ti inchida telefonul si lumina.

Daca vrei sa uiti de emis facturi, te poti angaja. Stii ca intra bani constant, in aceeasi zi a lunii. Iei salariul, scazi facturile ce trebuie platite si speri sa iesi substantial pe plus. Iar uneori e mai bine sa ai un singur sef, pe care sa-l stii si cu care sa te obisnuiesti. Pentru ca, atata timp cat ai clienti rau platnici, fiecare dintre ei devine, intr-un fel, seful tau. Si cand ai vreo zece astfel de sefi, parca i-ai cumula intr-o singura entitate, pentru a-ti canaliza mai usor sentimentele si a elimina 9 seturi de nervi.

Blah, blah, blah