Facem si noi ce ne duce capul

De fiecare data cand se inventeaza ceva destul de interesant pentru mase, oamenii se gandesc imediat la chestii ilegale sau la sex. Sau ambele. E in natura umana, aparent, sa macinam, cu gandirea noastra ingusta, orice idee inovativa.

Un bun exemplu e site-ul OnlyFans, care a inceput din dorinta de a oferi creatorilor de continut de calibru mic posibilitatea de monetizare a interactiunilor cu fanii. Poate ar fi fost platforma ideala pentru podcast-uri cu abonament, avand in vedere comisionul pe care-l percepe Youtube-ul. Numai ca cineva s-a gandit imediat ca ar merge excelent pentru porn, desi mai erau mii de alte site-uri care faceau acelasi lucru.

O alta dovada a pervertirii mintii umane o vedem la utilizatorii (foarte) adulti de Tik-Tok. Aplicatia a cunoscut succesul international dupa ce a inglobat Musical.ly, o aplicatie unde majoritatea utilizatorilor erau copii. Pe Musical.ly, utilizatorii se filmau facand lip-syncing, adica playback dupa melodii cunoscute. Avand in vedere durata clipurilor, intre 15 si 60 de secunde, nu avea vreun sens ca adultii sa-si piarda vremea cu asta. Tik-Tok a continuat ideea preluata de la Musical.ly si a dezvoltat-o, au introdus tot felul de jocuri, incercari si provocari. Cand au vazut adultii cu probleme la cap ca e rost de copii care se zbenguie in videoclipuri, au dat navala pe Tik-Tok.

De realitatea virtuala nu mai zic. Dar nu e numai despre sex. Insasi nasterea internetului a dus la trecerea in online a celor mai abjecte actiuni de care este capabil omul. In zonele ascunse ale dark-web-ului poti cumpara droguri, arme, carti de credit sau poti angaja oameni care sa ucida pentru tine. Cu toate astea, e o fortareata foarte rar penetrata de autoritati.

Netul de suprafata a ramas cu ilegalitatile lui din zona gri: pirateria de filme, muzica si jocuri. Chiar daca e plin de fisiere virusate, The Pirate Bay, cel mai cunoscut tracker de torrente, implineste 18 ani si e activ in continuare. Site-urile de streaming cu "filme online traduse" sau "seriale turcesti in romana" abunda si primesc zeci de mii de vizitatori in fiecare zi. Filelist, cel mai popular tracker romanesc, implineste si el 14 ani peste cateva luni. Nu mai vorbesc de Reddit sau forumurile clasice, pirateria e peste tot.

Cu toate astea, niciodata nu e destul. Mai nou, am vazut ca aplicatii de chat precum Discord sau Telegram s-au transformat in adevarate hub-uri de continut piratat. In timp ce pe alte platforme poti descarca ce aleg altii sa urce acolo, pe aplicatiile de chat ti se satisfac toate poftele. Vrei o piesa sau un album de pe Spotify, Deezer, Tidal sau Qobuz? Vrei mp3 sau hi-res? Ai ajuns unde ti-ai dorit. Nu trebuie decat sa copiezi link-ul din browser si sa-l introduci in aplicatie, dupa care astepti ca un bot-ul sa urce arhiva respectiva pe un cont de Google Drive sau chiar in contul tau!

Orice inovatie e supusa scrutinului de acest gen. Masini autonome? Excelent, putem sa facem sex in timp ce ne deplasam pe sosea. Calatorii in spatiu pentru oamenii de rand? Cat de tare ar fi sa facem sex in orbita, ca in bancul ala.

Sunt curios ce-o sa facem pe Marte, cand ajungem acolo.

Blah, blah, blah