Facebook a sedus, acum se duce

'Jde milioane de oameni sunt membri ai retelei retelelor, Facebook, acest pol atotcuprinzator al socializarii online. Desi nu sunt un utilizator tipic, ma numar si eu printre cei inregimentati. Informatiile si noutatile de care sunt interesat apar acum pe Facebook, pe profile si grupuri, in loc de bloguri si forumuri. Motivul e simplu: pe Facebook e mai usor.

Pentru ca nu sunt un utilizator obisnuit si interactionez destul de putin, postarile mele sunt foarte rare. De aceea am remarcat, cu usurinta, ca mi-a disparut o postare adaugata recent. N-a disparut doar din pagina de profil (timeline), dar si din activity log, adica dosarul cu tot ce-ai intreprins la ei pe site. De parca nici n-ar fi existat.

Mirat si enervat in acelasi timp, ii dau telefon celui mai in masura sa-mi explice problema dintre prietenii mei: Hoinaru. Ii explic ca mi-a disparut postarea, iar el imi raspunde, hlizindu-se in receptor: "buna dimineata!". Cu alte cuvinte, e ceva absolut normal(!) sa dispara postari de pe pagina de profil. Si, mai adauga el, pot sa stau linistit, pentru ca de obicei reapar dupa o zi sau doua.

Am fost foarte curios sa vad ce se intampla, asa ca am zis sa astept. Intre timp, am realizat ca i-am dat link unui prieten intr-un mesaj, tot pe Faceook, catre acea postare. Am cautat in arhiva de mesaje si am gasit in dreptul link-ului respectiv urmatorul mesaj:

Attachment Unavailable
This attachment may have been removed or the person who shared it may not have permission to share it with you.

Bla, bla. Era vorba de un clip pe Ytube, care e si-acum la locul lui. Deci problema e la Facebook, care mai pierde postari pe drum. A doua zi, surpriza! Exact cum prognozase Hoi, postarea mea a aparut la locul ei. Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Sa zic mersi!

Situatia e simpla: in goana lor spre inovare perpetua, Facebook da chixuri in draci. Iar cota actiunilor FB reflecta acest aspect - nu e vorba de indolenta, ci pur si simplu de frica de a nu fi intrecuti de altii. Aduc schimbari continuu, schimba si ce e bun, nu-i problema, doar-doar sa fie mereu deasupra. Sunt dominati de teroarea de a nu fi depasiti, pentru ca odata ajunsi pe locul 2, nici ca-si mai revin. Singurul lor atu in clipa asta e ca sunt pe primul loc.

Imaginati-va putin cum ar fi sa-ti dispara cate-un email sau doua din Gmail. Cum si-ar mai promova ei toate serviciile, cum ar mai convinge pe cineva sa-si mute domeniul personal (.ro sau punct orice) pe Blogger si mailurile pe Google Apps?

Norocul celor de la Facebook este ca utilizatorii au devenit din ce in ce mai superficiali. Nu mai e nevoie de discuri optice pentru ca nu mai stocam nimic, totul e in cloud. Daca e, iar daca nu e, aia e! Acum postez, maine am uitat, asa ca pot disparea toate mesajele, nu-i problema - postam altele! Chiar si pozele, daca dispar, le mai avem o data salvate intr-un folder, pe Desktop. Si daca le pierdem la reinstalarea de Windows, lasa ca le avem pe Facebook. Asta da backup - pai, nu?

Retele sociale vor continua sa apara, dar Facebook e greu de detronat. Nici macar Google n-a reusit, iar asta spune ceva despre forta site-ului lui Zuckerberg. Cu toate astea, un cliseu se aplica perfect: Facebook e cel mai mare dusman al Facebook. Iar daca vreo companie cu destul credibilitate (precum Apple, care e pe val acum) reuseste sa vina cu ceva nou, ii sufla instantaneu Facebook-ului 40-50% din activitate, ceea ce va insemna sfarsitul pentru reteaua retelelor.

3 comentarii

  1. 23 Oct 2012 la 09:22

    Scrii f frumos, adica bine, cursiv, continut, etc, dar apropo de supergicialitatea utilizatorilor de azi, se remarca absenta diacriticilor. Cloud, ceata..

  2. 23 Oct 2012 la 15:04

    Multumesc, insa trebuie sa-ti spun ca detest diacriticele. La fel cum imi displac si variantele cu 'tz' si 'sh'.

  3. 24 Jan 2014 la 14:35

    Adăugarea diacriticelor n-ar trebui să fie o problemă de gust!

Blah, blah, blah