"Din punct de vedere financiar, acest acord este avantajos pentru TVR", asa a explicat Alexandru Lazescu, presedintele-director general al TVR, sublicentierea drepturilor pe Euro2012. Apoi, "con bravura": "Chem orice manager din mediul privat sa se uite pe bilanturile TVR". Vorbim despre lucruri serioase, chiar grave! Management si contabilitate! Va intereseaza?
Lazescu sustine ca printr-o astfel de solutie "obtine un influx financiar vital". In traducere, le-a pasat mai mult de bani. Banii reprezinta motivul pentru care drepturile pentru turneul final au fost cedate partial altui post. Iata un argument jenant! Un argument valabil pentru un post comercial, nu pentru o institutie a carei menire este serviciul public, nu profitul. Lazescu putea sa spuna: "Un sondaj comandat de noi arata ca romanii sunt foarte putin interesati de Euro 2012. Prin urmare, am ales sa difuzam montaje literar-muzicale in loc de meciuri".
Ar fi insemnat ca oamenii platitori de taxe au fost cat de cat luati in seama, cat de cat consultati si ca s-a tinut cont de parerea lor. Se presupune ca au dreptul la o parere, de vreme ce, pe langa un influx din ce in ce mai nervos, trimit si "un influx financiar" spre "compania" lui Lazescu. Dar nu i-a intrebat nimeni, de ce sa-i intrebe? Nu sunt de-ajuns impresiile managerilor responsabili din TVR?
Una dintre impresia lui Lazescu, de exemplu, ar fi ca Euro 2012 se vede bine mersi in direct pe Internet. O impresie falsa, pentru ca site-ul respectiv transmite meciurile decalat si cu probleme tehnice. Si apoi, chiar daca ar merge site-ul, turneul final pe Internet suna prea SF pentru un serviciu public! Cine stie, intr-un viitor apropiat, reclamele la bere ne vor arata suporteri stransi in jurul laptopului sau in jurul mobilului! Poate vom plati obligatoriu si taxa pentru site-ul televiziunii publice. Deocamdata, nu.
Deocamdata, legea (H.G. nr. 978/2003) spune asa: "Persoanele fizice cu domiciliul in Romania (...) au obligatia sa plateasca o taxa lunara pentru serviciul public de televiziune".
Pentru serviciu public, nu pentru serviciu virtual public. Calculatoarele si conexiunea la Net le platim separat. Si cam ce acoperire are Net-ul in Romania? Nu-i vorba, a ajuns si la sate, la cei 44,8 la suta dintre romani din mediu rural, dar unele lucruri nu s-au schimbat. Oamenii discuta tot despre politica, fotbal si "pogoanele lui ala micu’, de la mama-sa", desi Lazescu insista ca Poiana lui Iocan a devenit un InternetCafe.
Transmisiunile de la marile competitii insemnau una dintre putinele bucurii ale romanilor dinainte de ‘89. Interesul pentru astfel de evenimente a mai scazut, mai ales cind nu suntem acolo, la turneele finale. Dar nu stim daca a scazut atat de mult incat sa justifice sarja de cinism a sefilor TVR.
Poftiti la fotbal, fiecare pe cheltuiala lui, fiecare la calculatorul lui! Parca era mai comod si mai palpitant inainte, cand mutai antena pe bulgari. Ca veni vorba, solutia e inca valabila. Postul national de peste Dunare a ramas un post public si transmite Euro 2012 live si all-inclusive.
Maria are dreptate.