Dupa 16 ani de Gigi Becali, un comentator a spart gheata

Inainte de toate, o poveste mai veche. Ma uitam pe un canal de sport acum multi ani, asteptand meciul dintre Craiova (cea originala, a lui Mititelu) si Dinamo. Ambele echipe bune, se anunta meci greu. Inaintea partidei, Vasile Turcu, mare(!) actionar la Dinamo, declarase ca oltenii au o echipa de licurici, ca Dinamo o sa-i spulbere... clasicele aberatii ale vremii. Meciul s-a terminat cu victoria oaspetilor din Prazilia. La iesire, cand dadea declaratii, Vasile Turcu a primit o intrebare de la un reporter oltean: "mai e Craiova o echipa de licurici?". Turcu, vizibil indignat, a raspuns nervos: "ce, domn'e, n-am voie sa vorbesc si eu?". Practic, sa-l lasam sa abereze, ca tot ce spune sigur e interesant prin prisma meritului ca "investea" la Dinamo.

Au trecut anii si patronii, actionarii sau conducatorii de club au fost tinuti in brate si pupati de televiziuni. Niste oameni de afaceri imbogatiti in moduri de multe ori penale (il mai stiti pe "Pinalti"?) erau chestionati de moderatorii emisiunilor de sport intr-un domeniu in care nu stiau mai mult decat noi, astia de-acasa, care ne uitam si noi la baietii aia care joaca. Si frustrarile mele au crescut pentru ca nimeni nu le zicea verde-n fata!

Azi e inca una din acele zile misto, cand cineva se supara si mai scapa una cu naduf. In meciul dintre Astra si FCSB, fundasul Balasa a gresit la o minge si Astra a dat gol. Mare chestie, se mai intampla. Nu si la FCSB, unde o astfel de greseala te scoate imediat din teren. Becali a sunat la antrenor, omul s-a executat si l-a scos pe Balasa din meci in minutul 40! Ionut Angheluta, comentatorul meciului si unul dintre cei mai buni comentatori de fotbal de la noi, a exclamat: "Marele licurici Becali s-a saturat de Balasa!". Mi-a mers la suflet.

Am de multe ori televizorul pe sport in timp ce lucrez si mai trag cu urechea la discutiile din platou sau la comentariile din timpul meciurilor. Mi-as fi dorit sa aud mai multe astfel de remarci la adresa patronilor cand acestia o iau pe aratura. Televiziunile tin in viata cluburile cu banii platiti pe drepturile TV si nu invers, deci n-ar trebui sa fie la mana patronilor. Iar daca marii patroni se supara, atunci sa nu mai sune in direct si sa nu mai declare nimic. Finantatorul CFR nu intra sa comenteze rezultatul partidelor si nu-i duce nimeni lipsa. Au disparut din peisaj Borcea, Porumboiu, Copos, Marian Iancu, Gheorghe Stefan si altii si spectacolul fotbalistic nu e deloc mai sarac fara ei. Pentru ca ei vorbeau mult, prost si fara nici un rost.

Blah, blah, blah