DTP sau bataie de joc?

Despre indolenta graficienilor la locul de munca am tot scris, dar poate nu e vina lor pentru toate relele din materialele tiparite. In agentiile si companiile cu departamente bine definite exista un departament care are ultimul cuvant de spus inainte ca un fisier sa intre la tipar: DTP. Acronimul provine de la "Desktop publishing", fiind asociat in perioada digitala cu "digital typography". Practic, un 'detepist' trebuie sa se asigure ca materialele primite spre tiparire respecta toate regulile, ca nu lipsesc diacritice, ca nu "sar" elemente aiurea - pe scurt, treaba lui e sa nu lase sa treaca gafe de genul celor de mai jos.

 

Domnilor detepisti, asta e bataie de joc. Probabil v-ati parasutat in respectivele agentii direct de la tegheaua Starbucks, ca si acolo vezi asemenea aberatii. V-as ura serviciu usor, dar mai usor decat al vostru nu prea exista.

4 comentarii

 1. 7 May 2020 la 19:24

  Ai vazut posterul pentru turneul Nightwish? Turneu care incepe in toamna asta si e promovat in continuare intens atat de managementul trupei cat si de Nuclear Blast, desi Floor a zis intr-un interviu recent ca cine se gandeste ca se vor relua concertele la toamna viseaza cai verzi pe pereti. Un fel de nu stie dreapta ce face stanga.

  In orice caz, creepy Photoshop fail (vezi deasupra mainii ei).

 2. 11 May 2020 la 00:17

  WOW! Nu vazusem acest afis si e absolut creepy ce-au facut acolo. L-am urcat aici ca sa nu se piarda:

  https://www.pinkish.ro/wp-content/uploads/2020/05/afis-nightwish.jpg

  Nu stiu de ce se mai promoveaza ceva, dar probabil ca toti promoterii si toate trupele spera. Mai bine s-ar ruga sa apara vaccinul mai devreme de 2021-2022...

  Pe de alta parte, am scris celor de la iabilet.ro sa le cer banii pe un concert care ar fi trebuit sa fie pe 14 mai si mi-au spus ca "organizatorii nu le-au comunicat inca nimic oficial". Toata lumea da din colt in colt, banii s-au cheltuit si se asteapta pana in ultima clipa, desi de dat inapoi tot trebuie sa-i dea...

 3. 12 May 2020 la 19:22

  Mda. Mie Eventim mi-au trimis mail sa ma informeze ca guvernul Germaniei a decis ca organizatorii concertelor pot oferi vouchere in loc de bani. Ma rog, daca concertele la care aveam bilet vor fi reprogramate si imi mai permit sa ma deplasez pentru ca mi-e teama ca totul va fi mai scump...

  Dar mi-am cerut banii inapoi pentru Copenhell. Dracu' stie ce-o sa se intample cu editia din 2021, daca nu se amana iar pe 2022, ce trupe vor mai fi... Iron Maiden deja s-au retras. Si sunt aproape 300 euro. TicketBastard opresc vreo 40 de euro ca cica ei nu returneaza taxele. Sincer, daca TicketBastard dau faliment, n-o sa-mi para rau.

 4. 14 May 2020 la 02:00

  Normal ca trebuie sa luam banii inapoi. Pana in 2021 mai avem de trait un 2020 care se anunta naspa de tot. Am primit astazi un mail de la Eventim in care m-au luat la misto:

  Haley Reinhart va ajunge la București primăvara anului viitor. Astfel, concertul solo în premieră care ar fi trebuit să aibă loc pe 14 mai 2020 în LOFT Lounge este reprogramat din cauza pandemiei pentru luna mai a anului 2021. Spectacolul de anul acesta a fost amânat ca urmare a Ordonanței Militare numărul 1 din data de 18 martie 2020. ”Într-o astfel de situație fără precedent în întreaga lume, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să avem grijă unii față de ceilalți. Din motive clare care țin de siguranța tuturor, am hotărât împreună cu Haley Reinhart și echipa ei amânarea concertului din România pentru primăvara anului viitor. Suntem încrezători că întâlnirea artistei cu publicul din România va fi pe cât de așteptată, pe atât de valoroasă și apreciată. Mulțumim.” – afirmă promoterul Events. Organizatorii vor reveni cu data exactă în care se va reprograma concertul din LOFT Lounge (Metropolis Center, Corp A, Parter, Strada Grigore Alexandrescu 89-97), iar această dată va avea loc în luna mai a anului 2021.

  Desigur ca le-am raspuns ca n-am de unde sa stiu daca mai am chef de concert sau in ce situatie vom fi "anul viitor", asa ca sa faca bine sa-mi returneze banii.

  Apropo de taxe, acolo e clar ca vom pierde. Ne-am luat teapa de doua ori, o data cu concertele si a doua oara cu taxele. Dar macar grosul banilor sa ni se returneze. Nu am chef sa-i imprumut pe organizatori si procesatori, ca nici ei nu se streseaza daca mi-am platit eu intretinerea.

Blah, blah, blah