Dispare unitatea militara din Targoviste unde a fost executat Ceausescu

Am vizitat unitatea militara din Targoviste unde a fost executat Ceausescu acum trei ani si a fost foarte interesant. Desi fusese desfiintata dupa revolutie, intre timp autoritatile s-au gandit sa o transforme in muzeu si au refacut-o cat au putut. Daca ai vazut procesul Ceausestilor si vrei sa-l intelegi si mai bine, o vizita la Targoviste clarifica lucrurile si mai mult. In plus, explicatiile ghidului muzeului au fost de mare ajutor pentru a completa tabloul evenimentelor din decembrie '89. In cursul vizitei mele am facut si o poza in "boxa acuzatilor".

Din pacate, se confirma din nou ca suntem tara mall-urilor. Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital va construi pe terenul fostei unitati militare un mall de 31.000 de mp. Acesta va fi primul mall din oras - inca mai exista orase fara mall, incredibil! - si face parte dintr-un plan de regenerare urbana desfasurat de autoritatile locale. Banii publici se invart bine de tot si la Targoviste, iar prin mall-ul nou si frumos o sa bata, probabil vantul.

E trist sa vezi ca nu stim sa valorificam in nici un fel istoria acestei tari. Nu stim sa facem turism, nu ne intereseaza planurile pe termen lung, numai grosul pe moment. Decat sa castige statul 3-4 euro de om care viziteaza muzeul unitatii militare, inmultit cu un numar mic de vizitatori, mai bine sunt sifonate cateva zeci sau sute de mii de euro si mai distrugem o mostra a istoriei acestui neam.

Blah, blah, blah