Declinul trackerelor

Dupa o ascensiune nebuna a torrentelor, o perioada cand orice script kiddie si-a facut tracker, iata ca au venit si vremuri mai negre. Batalia a inceput sa se dea direct la sursa, cu cel mai mare tracker public din lume, ThePirateBay, si legile in Suedia, patria libertatilor ilegale.

Dupa ce a intrat in vigoare legea impotriva piraterie (IPRED), a urmat verdictul de vinovatie impotriva celor de la ThePirateBay. Pana la apelul acestora, se pare ca piesele de domino au inceput sa cada. Primul efect a fost scaderea traficului internet in Suedia. Al doilea a urmat in mod evident: au inceput sa se inchida trackere.

Cele mai cunoscute trackere care si-au inchis portile zilele trecute sunt: TTi, sceneHD, nordicbits, softmp3, seedit, sweDVDR, swebits, piratebits. Pana acum sunt vreo 18 trackere care s-au inchis si e clar ca vor urma si altele, pe masura ce se va propaga panica. De asemenea, daca apelul celor patru acuzati in cazul TPB este respins, va urma un alt val masiv de trackere care sting lumina.

Asa cum se intampla de obicei, Romania e in urma cu tot, atat bune cat si rele. Numai ca, fiind in UE, o sa adoptam masuri mult mai repede. De ce ti-e frica nu scapi si se pare ca am huzurit destul, am vizionat prea usor ultimele filme (timp de download: 2-4 min) si am ascultat prea multa muzica inainte sa se lanseze albumele oficial. Oare ce tracker romanesc important o sa se inchida primul?

3 comentarii

 1. 23 Apr 2009 la 14:41

  la noi se inchid trackerele pentru ca sunt praf. sincer, m`am saturat de trackere unde aranjezi dupa leecheri si cei mai multi la un torrent sunt 5-10.
  lasa ca ne descurcam. noi sa fim sanatosi

 2. 23 Apr 2009 la 14:52

  5-10 e bine :)) ma rog, daca si seederii sunt maxim 20. oricum, mie unul imi plac trackerele pe care oamenii chiar le folosesc, nu alea pe care le tzin unii "la colectie". pentru ca odata ce au ajuns power users pe el, nu mai trag nimic.

 3. 27 Apr 2009 la 11:34

  "mie unul imi plac trackerele" m-a zgariat pe timpan rau de tot. Ma duc sa-mi pun un pansament cu rivanol ca sa nu mai sangereze in halul asta.

Blah, blah, blah