Dupa ce au ajuns in topul producatorilor de placi de baza, acum destul de multi ani, au zis ca pot face orice. Pe mine personal au inceput sa ma deranjeze cand luau dvd writere de la Pioneer si le vindeau ei cu sigla Asus. Pe vremea cand Asus producea CD writere, primele care au aparut erau excelente. Mi-am luat un Asus 50x cu care puteam citi cele mai zgariate CD-uri, chiar si discurile scrise cu eroare sau la care nu era finalizat TOC-ul. Ma rog, deci a fost bine la un moment dat. Dar, la fel ca in cazul TEAC, urmatoarele CD writere (50x generatia 2 si 52x) au fost varza.
Sa revenim. Acum ceva timp, marele ASUS a hotarat sa faca si placi de sunet. Fiind la curent cu ce se intampla in domeniu si fericitul posesor al unui Auzentech X-Meridian, m-am aratat oarecum dezinteresat de produs. Ce puteau aduce nou ei, Asus?
Dupa ce Auzentech a renuntat sa mai faca placi de sunet bazate pe chipset-uri de la C-Media si a imbratisat noul "open-source" X-FI de la Creative, am fost foarte dezamagit... Atat de mult, incat am zis ca trebuie sa vad cu ce se mananca noul Xonar HDAV1.3 de la Asus. M-am uitat rapid peste specificatiile acestei placi de sunet pentru Blu-ray, cum este ea marketata, si am descoperit cu stupoare ca e construita in jurul clasicului chipset C-Media Oxygen HD CMI-8788 (acelasi pe care-l am in X-Meridian). Numai ca, in plus, e capabila sa faca tot felul de giumbuslucuri, foarte jmechere, incat trebuie ca semnalul video sa faca pass-thru prin placa de sunet (!).
Partea intunecata o vezi abia dupa un search pe net. Forumurile au sute de pagini de probleme ale celor care s-au incumentat sa cumpere minunatia de la Asus, iar producatorul a pus un anunt pe 12 decembrie 2008 pe site-ul oficial, in care spunea:
- Xonar HDAV1.3 se revizuieste acum si abia noua versiune va suporta modul 24P, iar pentru utilizatorii (clientii fraieri) existenti se va anunta o politica de upgrade
- luati noile drivere daca aveti probleme cu unele chipseturi AMD de pe placa de baza (am mai vazut problema asta intre Creative SoundBlaster Live si chipseturile AMD de prin '99-2000)
- faceti update de firmware ca sa rezolvati problemele in diverse jocuri
Pe langa astea, nenumarate probleme raman fara raspuns. Ce bine e sa stii ca lumea avanseaza, cel putin pe hartie. Inca o data se dovedeste ca tehnologia e doar in vorbele de pe cutie, nu si in faptele de pe textolit.
Raman deschis la nou, orice-ar fi, numai ca dezamagirile venite in planul componentelor PC care ma intereseaza cu precadere (harduri, placi audio, writere) au tendinta sa lase urme mai adanci, mai ales ca tehnologiile respective avanseaza greoi.