De ce nu mai joaca nimic Manchester United

Nu e usor sa explici un fenomen atat de complex precum forma prin care trece un intreg club de fotbal. Dar, in cazul lui Man United, o sa arunc cateva observatii.

1. Conducerea mare

Familia Glazer din SUA citeste grafice si date in Excel. Pentru ei conteaza numai banii, iar United a avut intotdeauna rezultate foarte bune cand vine vorba de banii din fisierul Excel. Din punctul americanilor de vedere, clubul merge foarte bine. Iata topul pe 2018 al primelor 5 cluburi din toate sporturile:

1. Dallas Cowboys - 4.80 miliarde de dolari
2. Manchester United - 4.12 miliarde de dolari
3. Real Madrid - 4.09 miliarde de dolari
4. Barcelona - 4.06 miliarde de dolari
5. New York Yankees - 4.00 miliarde de dolari

Atata timp cat te uiti numai la cifre si habar n-ai de fotbal, nu poti fi decat fericit cu actuala pozitie. Ca dovada, Man United e peste Barca si Real, desi n-ar castiga nici 1 din 10 meciuri impotriva acestor echipe la momentul actual.

2. Conducerea mica

Pe plan local, la Manchester, sef e Ed Woodward. Acum vreo doua saptamani, fanii au platit un avion care sa survoleze stadionul si toti spectatorii au putut vedea bannerul cu "Ed Woodward: A specialist in failure". Din pacate, mesajul nu e deloc corect. In tot ceea ce tine de managementul echipe, Woodward e nul. In schimb, rezultatele financiare, contractele si banii pe care i-a adus de la diversi sponsori l-au facut extrem de placut de catre sefi (vezi punctul 1 mai sus). Asa ca mesajul corect ar fi mai lung: Ed Woodward: a specialist in business, lacks football knowledge.

3. Antrenorul

De Mou am tot scris si il stie toata lumea ce cal breaz e. Pe masura ce se duce la vale, se agata si mai abitir de United pentru ca probabil nu-l va mai dori nici o echipa din fotbalul mare. Singura lui portita ar fi plecarea la nationala Portugaliei, mutare pe care o astept cat mai curand.

4. Jucatorii

Aici e marea problema, pentru ca atat Ed Woodward, cat si Jose Mourinho pot fi schimbati peste noapte. Practic, e vorba de inlocuirea a doi oameni. In schimb, cand vorbim de jucatori, nu putem sa schimbam toata echipa peste noapte.

De-a lungul ultimilor ani, procentul de transferuri care au dat chix a crescut enorm. Daca Fergie a mai comis-o si el (Kleberson, Zaha, Djemba-Djemba, Veron etc.), nu se compara cu marii 'scouteri' Moyes, Van Gaal sau Mourinho. Daca s-ar putea, as renunta cu placere la majoritatea jucatorilor si as pastra numai cativa care sunt cu adevarat exceptionali sau foarte buni: De Gea, Romero, Young, Shaw, Valencia, Matic, Rashford si Martial.

Vremea trece si mintea uita. Ne uitam la jucatori absolut mediocri precum Neymar si ii consideram geniali. Am uitat cum jucau Romario, Ronaldo si Ronaldinho? Pe vremea lor, Neymar n-ar fi prins nici lotul largit. Si inca ceva: uitati-va la poza de mai jos cu Jesse Lingard. Va imaginati ca el joaca la mijlocul terenului, in aceeasi zona a terenului ca Roy Keane? Vi-i puteti imagina colegi pe cei doi?

2 comentarii

  1. 15 Nov 2018 la 22:23

    At a gay wedding between two man, the priest was confused as how to pronounce them: husband and wife? After a moment of silence, he said: I now pronounce you as Man United

    :)

  2. 3 Jan 2019 la 22:13

    Kinda funny...

Blah, blah, blah