De ce mai exista piraterie in online

Pe masura ce se aglomereaza randurile piratilor care folosesc o anumita tehnologie, autoritatile se concentreaza pentru a taia din amploarea acelui fenomen.

Primele moduri de a pirata erau atat de rudimentare, incat produceau in egala masura bucurie si frustrare. Ma refer aici la BBS-uri, serverele FTP private, canalele IRC sau Usenet-ul.

Aparitia programelor peer-to-peer (P2P) a creat primele valuri, mai ales in randurile industriei muzicala, avand in vedere ca mp3-urile constituiau majoritatea fisierelor descarcate. Programe precum Napster, Audiogalaxy, DC++ (oDC), LimeWire, eDonkey2000 (eMule) sau WinMX erau la moda, fiecare cu retelele proprii si, cel mai important, cu functii de chat. Comunicarea online a creat comunitati bazate pe file sharing, oameni care faceau schimburi de fisiere pentru a-si completa colectiile. Desi era nevoie de cunostinte tehnice peste medie pentru a accesa continutul pus la dispozitie de ceilalti utilizatori, majoritatea celor interesati reuseau sa se descurce. Imi aduc aminte o seara in care am gasit la tot felul de texte si fisiere audio apartinand lui Sandel Balan, tatal Andreei Balan, care pusese la share pe oDC, din greseala, tot Desktop-ul.

Odata cu aparitia ei in 2001, tehnologia BitTorrent a revolutionat pirateria. La inceput mai incet, pentru ca existau numai trackere private, unde reuseai sa te inregistrezi foarte greu. Primul tracker romanesc, Openmind.eu.org, a fost cel care aducea fisierele de mari dimensiuni din 'extern' si le punea la dispozitia utilizatorilor din 'intern'. Pentru ca vitezele intre utilizatorii din Romania erau de cateva sute de KB, iar cu utilizatorii externi de 20-30 de ori mai mici, era de preferat sa descarci de la cei din tara. Printr- un exercitiu de memorie, imi aduc aminte de cativa din membrii marcanti ai Openmind, precum zoso, VR, Imortel, FishY, Znuff, PigBrother, LittleBro, MrShrek, 7even sau JimmyTheX. Sa ma scuze cei pe care i-am uitat, a trecut ceva vreme de atunci.

Cu trecerea timpului, utilizatorii au devenit din ce in ce mai lenesi. Sa se inregistreze pe un forum numai ca sa descarce un film, apoi sa caute o titrare, eventual s-o mai si sincronizeze... prea mult de munca. Odata cu popularizarea ideii de streaming si aparitia site-urilor care ofereau posibilitatea de a urca filme sau muzica, pirateria a crescut exponential. Oricine putea vizita site-uri mai permisive fata de continutul ilegal, precum Trilulilu sau 220 din Romania sau Dailymotion, unde aveau parte de muzica si filme fara sa treaca prin procesul de a descarca si configura programe, fara sa astepte descarcarea sau sa se frustreze din cauza propriilor limite tehnice.

Cand au vazut ca situatia a scapat de sub control, diverse organizatii care luptau pentru protectia drepturilor de autor au inceput sa-si intensifice activitatea. In timp ce variantele de a descarca muzica, filme sau jocuri au devenit extrem de variate, continutul era cam acelasi. Aceleasi filme proaspat lansate, seriale la moda sau jocuri populare. In plus, existau foarte multi virusi pe care utilizatorii au fost nevoiti sa invete sa-i identifice pentru a se feri. Pentru a gasi materiale mai obscure, singurele variante ramase erau trackerele de nisa, forumurile specializate sau diverse bloguri mai mult sau mai putin active.

In ultimii ani, am observat o crestere a numarului de utilizatori interesati de file sharing pe platformele de mesagerie Discord sau Telegram. Acestea sunt mai populare, dar mai exista si altele care vin din urma. La fel ca in cazul primelor trackere de torrente, platformele de mesagerie au canale inchise utilizatorilor, care accepta membri numai pe baza de invitatie. Aici poti gasi atat continut de masa care nu exista prin alte parti, dar si materiale extrem de greu de gasit.

Nu vreau sa fac apologia pirateriei online, desi imi este dor de comunitatile create in jurul pasiunilor comune. Discutiile sincere, uneori inocente, alteori foarte serioase, respectul intre utilizatori, toate astea aproape ca au disparut din online, fiind inlocuite cu ura si prostia manifestate pe retelele sociale. Era o placere sa stai la discutii pe mIRC, sa petreci ore in sir jucat trivia sau abordand oameni straini cu 'asl pls'. Iti aduceai aminte ca e timpul sa te culci odata cu primele raze de soare.

La sfarsitul anilor '90, utilizatorii piratau pentru ca erau copii care nu-si permiteau sa plateasca pentru tot ce-si doreau. Acum 10 ani, aceiasi utilizatori au inceput sa-si achizitioneze, intr-o forma sau alta, materialele de care erau interesati. In ziua de azi, majoritatea utilizatorilor platesc pentru continut, fie ca vorbim de muzica, filme sau jocuri. Insa pentru continutul pe care-l consumau acum 20 de ani nu prea exista, din pacate, variante legale de a-l obtine.

Blah, blah, blah