De bun simt

Am vazut o reclama la televizor pentru o carte, "Cu manusi". E o carte despre cum sa te comporti in societate, cum sa-ti perfectionezi manierele. Mai am prin biblioteca astfel de manuale, dar sunt din mileniul trecut si vreau sa fiu la zi cu toate noutatile in ceea ce priveste bunul simt. Daca vorbim de maniere, parca intreaga planeta sa scufunda in mocirla. Cauza nu poate fi decat toleranta pe care o tot afisam, ca dovada incontestabila a inteligentei si evolutiei noastre. Lasand ironiile la o parte, ar trebui sa fim mult mai rigizi in ceea ce priveste comportamentul celor de langa noi, altfel vom continua sa ne afundam in acelasi ritm. Vorba 'ceea, daca te bagi in tarate, te mananca porcii.

Sunt conservator si deriva multe din asta - homofobia ar fi una dintre ele. Nu sunt rasist, dar as vrea ca fiecare natie sa stea la ea acasa. Chiar daca asta inseamna ca eu sa mor intre ai mei, pe meleagurile astea pline de gunoaie, ma sacrific pentru binele general. Recent, o prietena de familie spunea ca baiatul ei s-a insurat cu o americanca si locuiesc in California, intr-o zona foarte buna, fara d-alde mexicani sau negri. Vorb-aia, doar el e roman curat, nu un imputit ca aia.

E trist cand constati ca ceea ce-ti doresti contravine bunastarii altora. Pentru ca daca mie mi-ar placea sa locuiesc in Sheffied, UK, altor cateva mii, zeci de mii sau milioane de englezi nu le-ar placea ca eu sa fac asta. Si atunci ma gandesc daca mie mi-ar conveni sa-mi invadeze blocul vreo 10 familii de chinezi... pai, nu. Nici macar prin prisma vreunui fetis cu asiatice, ca n-am probleme de genul asta.

O sa incerc sa cumpar cartea cat mai repede, cu speranta ca are substanta. Vreau sa citesc despre bun simt in 2009, la fel cum mi-as dori ca toata lumea sa faca exact acelasi lucru.

4 comentarii

 1. 21 Jun 2009 la 07:20

  Daca o iei, poate o pasezi si prin Berceni :P

 2. 21 Jun 2009 la 15:14

  da' ce, e minge? :))

 3. 22 Jun 2009 la 12:54

  intotdeauna m-am intrebat daca expresia "a te purta cu manusi" vine de la faptul ca nu vrei sa te murdaresti pe maini de la ceilalti sau ca nu vrei sa murdaresti tu cu jegul pe care cu modestie si bun simt ti-l asumi :) - ca "baietii de bile" de la snooker, care probabil tocmai au schimbat uleiul la masina inainte de joc si nu au apucat sa se spele.
  oricum, ca sa fac pe desteptul (in continuare), o sa sustin ca bunul simt nu se invata din carti. doar manierele.

 4. 22 Jun 2009 la 21:53

  In primul rand, sa zicem c-ai vorbit serios :))

  Expresia vine din lumea aristocrata a secolului al nouasprezecelea si inseamna a te purta elegant, cu grija si respect. De exemplu, un cavaler nu putea invita o domnisoara la dans daca nu avea manusi, iar asta deoarece palma ii putea transpira si pata rochia delicata a partenerei. In multe situatii manusile erau oblgatorii.

  In al doilea rand, bunul simt nu se invata din carti, dar pentru cei care s-au inrait din cauza lumii jegoase din jur, o carte e un bun prileg de curatare interioara.

Blah, blah, blah