Cum am scapat de frica de cutremur

Nu mi-a fost niciodata cu adevarat frica de cutremur, dar am avut mereu in suflet o anxietate ascunsa undeva, intr-un coltisor din mine. M-am nascut la putin timp dupa cutremurul din '77 si povestile vremii m-au marcat, pesemne, in copilarie. Imi amintesc despre discutii pe tema cutremurului, a oamenilor care si-au pierdut viata in urma acelui tragic eveniment - oameni mai mult sau mai putin apropiati ai familiei sau personalitati ale vremii, printre care si Toma Caragiu.

Am trecut prin putine cutremure mari in viata mea, cel mai mare fiind cand aveam vreo 8-9 ani. S-a intamplat cand eram impreuna cu bunica mea intr-un bloc solid din Titan, in care m-am simtit in siguranta, in ciuda miscarilor obiectelor prin camera si a zanganitului geamurilor de la mobila.

Dupa ce m-am mutat, m-am gandit de cateva ori daca blocul in care locuiesc este solid, rezistent la lambada. Era perioada cu marcarea cladirilor cu bulina rosie si un prieten mai glumea, intrebandu-ma daca am sau nu bulina pe bloc. Din fericire, nici urma de asa ceva.

Ultima urma de anxietate s-a risipit in urma cu putin timp, cand am aflat ca o familie de arhitecti de pe scara mea, cu varsta la vreo 75-80 de ani, au fost in echipa care a proiectat blocul in care locuiesc acum. Practic, arhitectii blocului au decis, din toate pe care le-au construit, sa locuiasca in acest bloc - fix pe scara asta! Semn ca au facut o treaba buna aici.

Am terminat Facultatea de Arhitectura in 2004, dupa 6 ani lungi in care am descoperit ceva mai important decat arhitectura - am reusit sa inteleg firea arhitectului. Stiu cum gandeste un arhitect, cum si de ce face anumite alegeri care pot parea ciudate, de unde vine aroganta si de ce nu poti, uneori, sa te intelegi cu un arhitect. Dar, mai important decat toate, am inteles ca daca un arhitect isi face o cladire pentru el, o face bine, indiferent cum lucreaza in restul timpului.

Nu e rau sa va interesati si voi cine a proiectat blocul in care locuiti, mai ales daca e vorba de unul din noile cartiere rezidentiale din Bucuresti. S-ar putea sa va ajute mai mult decat aplicatia mobila cu alarma de cutremur.

Blah, blah, blah