Cum sa alegi cel mai bun hard disk

S-au imputinat solutiile in materie de harduri pentru sistemele desktop. Alegerea e mai simpla, dar este nevoie de un rationament sanatos pentru a ne conduce catre solutia perfecta.

Toshiba a cumparat divizia HDD Fujitsu (mai bine decat sa ajunga la Western Digital), dar asta e o informatie colaterala, pentru ca harduri Fujitsu pentru desktop sunt foarte putine si nu s-au impus ca performanta. La fel vorbim si despre Hitachi, care nu este foarte prezent in Romania si datorita faptului ca nu s-a remarcat la nivel mondial, cu toate ca are o gama larga de produse, cel putin in oferta de pe site-ul oficial.

Alegerea oricarui utilizator interesat de performanta ramane intre cei trei mari producatori: Samsung, Seagate si Western Digital.

Parerea generala este ca hardurile Samsung sunt mai putin reliable. In plus, au garantie de numai 3 ani. Ca sa schimbe cumva impresia aceasta, exprimata pe forumuri, Samsung au introdus in vara lui 2008 modele de hard-uri pentru RAID cu garantie de 7 ani. Se pare ca nici asta nu i-a ajutat prea mult, avand in vedere parerile negative care au continuat sa umple Internetul.

Seagate si-a dat cu stangu-n dreptu' cu problemele de firmware pe care le-am mentionat deja intr-un post anterior. Cand au cumparat Maxtor am spus ca o sa se duca si se pare ca am avut dreptate. Nu inteleg nici acum de ce sa cumperi ceva ce nu are valoare. Maxtor a cumparat in trecut Quantum, alta sursa de probleme. Mai tineti minte hardurile Quantum produse la fabrica (ulterior inchisa) din Ungaria?

Specialistii IT vor spune ca rata de service sau procentul de harduri picate este acelasi pentru orice producator. Nu sunt de acord cu acest aspect, desi nu am o vasta experienta cu zeci de modele de harduri. Culmea, insa, nici ei.

Am lasat la urma Western Digital pentru ca mi se pare singura solutie viabila de piata. Si ei au uscaturile lor, dar sunt mai putine ca in alte parti. Daca te uiti cu atentie in oferta WD si te documentezi, vei vedea ca se merge in doua directii clare: Green si Black. Cand vorbim de Green, spunem eco, power saving si ajustarea vitezei de rotatie incat sa se consume cat mai putina energie (eventual deloc!). Este recunoscut chiar de catre WD faptul ca hardurile Green au viteza "intre 5400 si 7200 de rotatii pe minut". Intr-o lume a downloadului la viteze ametitoare, a capturilor TV pe tunere perfomante, a vizionarii filmelor in format HD, cum e posibil sa te gandesti ca ai vrea un hard sub 7200 RPM in sistem?

Varianta castigatoare ramane seria Caviar Black. Cu capacitati de 500 GB, 640 GB, 750 GB si 1 TB, hardurile WD Black sunt solutia pe care o recomand pentru un sistem desktop performant si reliable. Iata avantajele:

- garantie 5 ani
- 32 MB cache
- 7200 RPM

Sper ca am lamurit, cel putin pentru moment, cum stau lucrurile cand vine vorba de hard disk-uri. Spor la cumparaturi!

Comentariile sunt bine-venite.

24 comentarii

  1. 1 Mar 2009 la 14:06

    eu am nevoie de un sfat.

    Caut un HDD extern de 500gb pe care sa-l plimb destul de des(de cateva ori pe saptamana) intre laptop si desktop. Ce-mi recomanzi?

  2. 1 Mar 2009 la 15:04

    Eu as merge pe Western Digital. Sunt foarte multe variante si depinde ce tipuri de conectari vrei (usb, esata, firewire) ca sa stii ce-ti alegi:

    http://www.wdc.com/en/products/index.asp?cat=8

    Eu am un WD MyBook Pro Edition II de 1TB, luat mai demult. Merge perfect, dar nu l-am folosit foarte mult, e doar pentru offline back-ups. Echivalentul lui dpdv al caracteristicilor ar fi la momentul asta My Book Studio Edition II.

  3. 1 Mar 2009 la 21:50

    Unde gasesc de vanzare Caviar Black pe internet? adica un magazin romanesc

  4. 14 Mar 2009 la 19:57

    AS crea sa stiu pls daca vreuna diin toate firmele astea e Eruropean si de unde- stiu ca prod vor fi made in China ma intereseaza Compania(WD de ex) e tot din asia?

  5. 15 Mar 2009 la 03:46

    Din ce am citit pe net:

    Western Digital Malaysia was founded in 1973. Our initial business was custom semiconductor packaging and test. We converted to hard disk drive (HDD) manufacturing in 1994. Our 500,000 sq. ft. operations is located in Sungei Way Free Industrial Zone in Petaling Jaya, near Kuala Lumpur and employs over 7000 people. We generate close to 10% of Malaysia's total electronic exports and is the country's largest airfreight exporter through KLIA.

  6. 29 Dec 2009 la 20:03

    Pinkish, eu sunt mai ”strîngător” de felul meu, și urăsc să scriu CD-uri/DVD-uri. Nu știu ce să fac... să îmi cumpăr un HDD mai mare (și aș merge pe varianta ta, WD) sau să-mi iau un HDD extern... iar aici n-am nicio idee...

    Faza e că eu vreau să am acces la tot ce am strâns atunci când am nevoie. Nu mi le trebuie în permanență, de aceea nu aș opta pentru un HDD intern... plus că mi-e groază dacă se strică așa tam-nisam... Mă gândeam că unul extern, pe care să-l conectez doar atunci când îmi trebuie ceva de pe el ar fi o soluție mai bună și oarecum mai sigură.

    Aștept sfatul tău!

  7. 29 Dec 2009 la 23:15

    Kesepian,

    Eu, unul, am incredere in mediile optice (DVD-R Verbatim, sa fiu exact). Consider ca datele pe un dvd sunt mult mai sigure decat pe un hard, fie el intern sau extern. Datele pe un hard extern sunt accesibile la viteze mult mai mici decat de pe un hard intern, dar daca nu-l folosesti zilnic, e ok.

    In cazul tau, daca ai o aversiunea fata de DVD-uri, eu zic ca cel mai potrivit ar fi un hard extern. Dar ai grija, ca momentan stocurile sunt "low" la toate firmele, asa ca te sfatuiesc sa-ti cauti ceva dupa 15 ianuarie.

  8. 30 Dec 2009 la 12:37

    Mulțumesc, Pinkish pentru răspunsul dat.
    Îmi poți recomanda vreun brand de HDD-uri externe?
    Din ce am frunzărit eu ieri, pe net, am văzut că diferența de preț dintre un HDD extern de 300 GB și unul de 500 GB este cam de 10 lei... însă ajunsese la un moment dat la urechile mele, un zvon legat de HDD-urile de 500 GB cum că ar fi mai predispuse ”to fail” sau ceva de genul...
    Aștept răspunsul tău.

  9. 19 Mar 2010 la 22:42

    In niciun caz western digital Blue.. Mi-a picat unul de 320 GB alateri.

  10. 20 Mar 2010 la 19:06

    imi pare rau sa aud...

    a picat fara preaviz? aveai un drive sitter instalat sau alt program de monitorizare SMART?

  11. 9 Apr 2010 la 13:53

    as vrea si eu sa-mi achizitionez un hdd intern de 1tb dar nu stiu sigur daca o sa mi-l duca sursa(350W).Imi poate spune cineva mi-l duce?

  12. 9 Apr 2010 la 15:35

    depinde. daca il pui in locul unui alt hard pe care il scoti, cred ca va fi ok. problema e ca un 350, chiar si true power, nu mai de ajuns in ziua de azi. iar daca e no name si pocneste si-ti arde placa, procesor, hdd si mai stiu eu ce, eu zic ca nu merita sa risti.

    daca tot investesti, ia-ti si o sursa capabila. si neaparat true power.

  13. 24 Oct 2010 la 14:54

    Va rog sa-mi recomandati un Hard Disk Intern (sau mai multe...) fiabil, intre 320-500 GB, minim 7200 rpm, pret 150-300 lei , magazinul de unde se poate cumpara cu mai multa incredere si daca trebuie sa am in vedere ceva in legatura cu sursa de alimentare a Desktop-ului meu cu ocazia inlocuirii HDD actual (160 GB) cu cel recomandat de dv.
    Exista HDD intern fara piese in miscare, care functioneaza ca niste memorii ? pt. ca unii spun ca Da altii spun ca Nu!?
    Multumesc frumos

  14. 24 Oct 2010 la 18:03

    Stimate Dle Viorel,

    Voi aborda cele intrebate de Dvs punctual:

    1. nu ati mentionat daca doriti un hard disk IDE sau SATA. Unul de 500GB Western Digital costa aproximativ 200 de lei si il gasiti aici:

    http://www.bettershop.ro/produse/11-componente_pc/17-hard_diskuri/3040-hdd_western_digital_caviar_black_500_gb__wd5001aals.html

    Firma este de incredere si va va oferi consultanta in ceea ce priveste interfata de conectare (IDE/SATA), precum si in legatura cu alimentarea.

    2. Exista HDD-uri interne, care functioneaza asemenea unor stick-uri USB. Ele se numesc SSD-uri, insa sunt foarte scumpe la ora actuala si nu isi merita banii. In plus, tehnologia este inca la inceput, ar mai trebui sa asteptati catva ani pana cand ajunge la maturitate si la un raport pret/calitate acceptabil.

    In concluzie, luati legatura cu cei de la Bettershop.ro si va vor ajuta cu achizitionarea si eventual montarea in sistem a noului hard disk.

    O zi buna!

  15. 20 Dec 2010 la 09:16

    Rog f.mult sfaturi cumparare. Am W7 HP 64 BIT,cu hdd intern WD 500GB AADS SATAII/32MB Caviar Green.Vreau sa cumpar, hdd extern WD 2TB SATAII/64MB Caviar Green. L-am gasit la PC Garage,cu garantie 3ani,la numai 420lei,doar pana la 24 12 2010.Sa-l cumpar ?

  16. 3 Jul 2011 la 19:51

    Da...very interesting... caut si eu o solutie, se pare -rozaliule !- ca nu ai luat in calcul varianta HDD extern conectat via ethernet-router sau viceversa. Prin portul LAN de pe router, unde vitezele sunt duble, ce recomanzi ?!!!

  17. 9 Dec 2013 la 14:18

    Vreau să cumpăr un HDD și asta este exact genul de analiză pe care o căutam. Peste tot se vorbeste numai de capacitate, viteză de rotaţie a platanelor, buffer etc.
    Side-note: Cu plug-in-ul de facebook am putut să dau doar "Like". "Post" nu a mers...

  18. 9 Dec 2013 la 16:26

    Sustin in continuare WD in fata celorlalti producatori de HDD, dar trebuie mentionat ca acest articol este din 2009.

    Daca vrei o recomandare actualizata, mergi pe WD Black de 1TB sau 2TB.

  19. 14 Dec 2013 la 15:04

    sa-i vedem pe astia de la wd in era ssd :)....sunt curios daca or sa mai fie ei atat de buni :P

  20. 11 Jan 2015 la 17:52

    Am si eu nevoie de un hard extern pentru poze si alte fisiere care sunt importante pentru mine. M-am gandit la ceva intre 1-1,5 TB de la WD,insa nu stiu de unde il pot achizitiona si pe care dintre ele. As mai vrea sa stiu care se potriveste unui laptop VAIO, ca sursa si USB, nu prea am inteles ce trebuie sa aleg din ce am mai citit pe internet.

Blah, blah, blah