E la moda sa crezi in ce stii tu. Motive sunt destule, de la preoti catolici pedofili pana la preoti ortodocsi homosexuali, hoti sau betivi - nu stau sa le insir pe toate. Important e ca din ce in ce mai multa lume adera la aceasta forma personala de credinta, la relatia sa directa cu Dumnezeu.
Omul prefera intotdeauna libertatea de a face ce doreste in locul unor canoane, fie ele de orice fel. Cand esti mic, nu-ti place scoala, nu-ti plac regulile. Unii se lasa intr-a patra sau a opta si povestesc cu mandrie peste ani ca au scoala vietii. Un caz izolat e cel al femeii din SUA care, la 90 de ani si cu 15 copii, 54 de nepoti si 37 de stranepoti inca mai regreta ca a lasat liceul in ultimul an si nu primise diploma.
Cand vorbim despre Biserica, vorbim despre o institutie foarte asemanatoare scolii. Exista reguli, profesori, exista posibilitatea de a face sau a nu face ce ti se spune. Biserica ofera o mare cantitate de informatie, asemenea unui dictionar complet al credintei. Informatia este codata si numai preotii de elita, la fel ca profesorii cei buni in scoala, te pot face sa o intelegi, sa o indragesti si sa distingi esenta din continut.
Multi considera ca nu au nevoie de acest dictionar. Nu au nevoie de profesori. Ei nu sunt atei la fel cum nu sunt nici prosti, ci chiar au propria viziune. Mai citesc un articol pe net, mai vad un film sau o stire la televizor cu vreun preot curvar. Pai ce, astia sa le spuna lor ce e credinta? Ei considera ca au, la purtator, toate informatiile de care au nevoie pentru a intelege si a dialoga cu divinitatea. Dumnezeu e peste tot: in constiinta lor, in gura babelor cocosate, in bancuri. Nu e nevoie sa mai discutam intr-un cadru organizat de chestia asta, mai ales ca pute a lumanari si e plictiseala sa stai in picioare atatea ore.
Nimeni nu ii va judeca pentru faptul ca au credinta la purtator. Un mic dictionare de buzunar, felul lor de a reduce la minim informatia si a pastra, zic ei, fix ce au nevoie. Sau fix ce le convine. Numai ca, la fel ca dictionarul de buzunar, credinta de buzunar nu cuprinde nici 5% din ce trebuie sa stie cineva. Insa, odata plecat pe un drum, e foarte greu sa te intorci fara ajutor din partea cuiva. Si cum tot cei din jur gandesc la fel ca tine, ajutorul trebuie sa vina din afara cercului.