Cine este Sam Bayer, regizorul videoclipului Aerosmith - "Sunshine"

Samuel David Bayer s-a nascut in Syracuse, New York si a terminat School of Visual Arts in New York City in 1987. In 1991 s-a mutat in Los Angeles, unde a devenit unul din cei mai cunoscuti regizori de videoclipuri din istoria muzicii. Pe langa clipurile care l-au consacrat, Bayer a regizat foarte multe reclame cunoscute si premiate in SUA.

In vara lui 1991, CV-ul regizorului continea un singur videoclip, filmat la piesa "Soul Survive" a trupei Asphalt Ballet. Cine? Exact. Norocul lui a fost ca un anume Kurt Cobain cauta un regizor fara CV si fara calitati regizorale pentru a lucra la clipul piesei "Smells Like Teen Spirit", care urma sa fie lansata ca single. Kurt nu voia sa aiba parte de o filmare profesionista, corporate, cautand mai degraba un stil raw, antagonic in comparatie cu ce oferea televiziunea in acele vremuri.

Desi Cobain a explicat in amanunt cum vrea sa arate spatiul in care se filmeaza clipul, cum sa fie majoretele si persoanele din public, dorintele lui nu au fost respectate. Intr-un interviu, Cobain marturisea ca i-a facut lui Bayer chiar si desene pentru ca regizorul sa inteleaga mai clar viziunea sa. La fata locului, in ziua filmarii, lucrurile au stat diferit. Cel mai important detaliu era ca majoretele sa fie grase si urate, insa Bayer a decis sa ignore cerinta artistului si a adus dansatoare sexy dintr-un club local de striptease. In plus, fetele care nu erau tatuate au primit tatuaje temporare, ca sa dea bine pe camera.

Dupa filmare, Sam Bayer i-a trimis un prim draft de montaj lui Cobain, care nu a apreciat deloc felul in care arata productia. Vorb-aia, ca sa iasa o treaba buna trebuie sa o faci tu insuti. Asa ca artistul s-a dus in studioul in care Bayer se chinuia sa lipeasca imaginile intr-un mod coerent si a reusit sa salveze un clip care apoi a ajuns cunoscut pe intreaga planeta.

Experienta castigata in urma filmarii si editarii clipului trupei Nirvana s-a dovedit cruciala in cariera lui Sam Bayer. Au urmat sute de videoclipuri si reclame TV, care l-au propulsat pe Bayer in topul celor mai cunoscuti regizori de videoclipuri. Din toata lista am selectat cateva pe care le-am vazut la vremea lor si care mi-au placut mult:

Nirvana – "Smells Like Teen Spirit" (1991)
The Cranberries – "Zombie" (1994)
Hole – "Doll Parts" (1994)
The Cranberries – "Ode to My Family" (1994)
The Offspring – "Gotta Get Away" (1995)
The Cranberries – "I Can't Be with You" (1995)
The Cranberries – "Ridiculous Thoughts" (1995)
Garbage – "Vow" (1995)
The Smashing Pumpkins – "Bullet with Butterfly Wings" (1995)
Garbage – "Only Happy When It Rains" (1996)
Garbage – "Stupid Girl" (1996)
Metallica – "Until It Sleeps" (1996)
The Rolling Stones – "Anybody Seen My Baby?" (1997)
Sheryl Crow – "Home" (1997)
The Rolling Stones – "Saint of Me" (1998)
Sheryl Crow – "My Favorite Mistake" (1998)
Marilyn Manson – "Rock Is Dead" (1999)
Marilyn Manson – "Coma White" (1999)
Robbie Williams – "Angels" (1999)
Marilyn Manson – "Disposable Teens" (2000)
Aerosmith – "Sunshine" (2001)
Garbage – "Empty" (2016)

Uitati-va la aceste clipuri sau oricare altele din lista de pe wikipedia, in functie de preferintele muzicale. Omul e genial. Si sunt convins ca orele petrecute in compania lui Kurt Cobain, editand clipul "Smells Like Teen Spirit", au constituit o mare influenta in viata profesionala a lui Bayer. Iar zecile de premii pentru videoclipuri si reclame primite de Sam Bayer certifica talentul si viziunea regizorului.

Probabil ca toate aceste merite ale regizorului au facut ca el sa fie ales pentru a regiza clipul "Sunshine" al trupei Aerosmith. Chiar mi-ar placea sa pun o intrebare in acest sens membrilor trupei, la un eventual viitor meet&greet. Pana atunci, insa, va mai trece ceva timp. Sper, totusi, ca nu vor fi 30 de ani, cum au trecut de la clipul trupei Nirvana. Si nici macar 20, cati sunt de la "Sunshine".

Blah, blah, blah