Cel mai misto articol despre Gigi Becali

E scris de Catalin Tepelin, de la GSP, si e foarte misto. Daca nu l-ar mai baga lumea in seama, poate am scapa, usor-usor, de acest individ omniprezent. Sublinierile ii apartin autorului.

Steaua a mai pierdut un titlu, Gigi Becali tot n-a inteles nimic. Si nici nu isi va mai schimba naravurile la 60 de ani, asa ca toti cei care inca tin cu echipa asta trebuie sa se consoleze: clubul nu se va mai insanatosi.

O statistica ingrijoratoare spunea ca 40% din elevii romani de gimnaziu sunt analfabeti functional – adica stiu sa citeasca, dar nu inteleg cu adevarat ce citesc, nu au gandire critica si nu pot face rationamente elementare.

Gigi Becali este ceea ce se poate numi un analfabet functional in fotbal. Decide totul in club, se uita la meciuri, toata ziua e cu nasul in fotbal, dar nu intelege mare lucru. Practic, poate face doar operatiunile de baza ale unui negustor. Cumpara si ruleaza multa marfa, uneori nimereste ceva de calitate, revinde la suprapret si i se pare ca e un geniu al comertului. Uneori da telefon la pauza in vestiar si face o schimbare care se nimereste a fi inspirata, hop!, i se pare ca e si un geniu al fotbalului. Hai, gata cu scolile de antrenori, am rezolvat io din loja, pac-pac, ca ma pricep, ha-ha-ha!

In fapt, ce face el se numeste, simplu, bisnita. Totul pentru bani, pentru ca intreaga existenta lui Gigi Becali are in centru un purcoi de bani, nu exista niciun alt sens al vietii. Titlul primului interviu dat de el in presa, prin anul 2000, era “Unde pun eu banii pune Dumnezeu mana!”. Iata, asadar, Al de Sus era implicat cu japca inca din proiectele timpurii ale lui Becali, desi se spune ca trufia si lacomia nu sunt aplaudate dincolo de nori.

Il urmaresc pe Gigi Becali de aproape 20 de ani, de cand Piturca il tot ispitea sa-si toace banii nu doar in lungi nopti de poker la hotelul Lido, ci si intru salvarea unei echipe de fotbal capusata de epoleti. Era vremea in care Steaua se zbatea intre zgarcenia fratilor Paunescu si incompetenta profunda a unui Minister al Apararii care acum pozeaza in batranica jefuita pe intuneric, desi atunci tocmai terminase de rontait toate milioanele din conturile clubului de fotbal, pregatindu-l de faliment.

Revenind, Becali a intrat in fotbal salbatic, rudimentar, egocentric. A trecut o viata de om si nu pare sa fi evoluat nici macar un milimetru. Ba din contra, e din ce in ce mai convins ca fotbalul s-a inventat numai si numai ca sa-i ofere lui o scena pentru exhibitionism.

Gigi Becali a transformat un fost mare brand intr-un sir de consoane si domina pana la nebunie un club in care vrea sa hotarasca tot, de la emblema (pariu ca doar el putea avea acest gust desavarsit de a alege ca logo un guguloi ros-albastru cu freza de Bart Simpson in mijloc) pana la tactica si de la jucatori pana la meniul de pranz din cantonamente. Probabil si soferul autocarului si-a luat hands-free, stresat ca l-ar putea suna patronul in trafic sa-i spuna cum sa schimbe vitezele si cand sa intre in depasiri.

Gigi Becali a pierdut 3 titluri consecutive aproape exclusiv pe mana lui, strivind orice competenta din jurul sau si incoronandu-se ca unica sursa a deciziilor in club. O data o nimereste, de 7 ori nu. Pacanele cu istoria. Bisnita cu destinele unor oameni. Jonglerie cu pasiunile unor tribune.

Inca se pacaleste ca face niste bani, ca mai da un tun pe an in Europa, ca mai umple stadioane, ca sunt oameni care il aplauda. Poate suporterii au fost anesteziati pentru ca esecurile din ultimii ani n-au venit in fata unor rivale istorice. Dar granitele fotbalului se reasaza mereu. Dinamo nu va ramane la nesfarsit o echipa de pluton, in B deja se deseneaza planuri curajoase pe la Ploiesti sau Cluj, Craiova se face tot mai mare, iar politica poate sufla in panzele unor hibrizi ca FC R Bucuresti sau CSA.

Si cand se va trezi inghesuit in Liga 1 de echipe cu istorie si valori, Becali va realiza poate ca ar fi trebuit sa demisioneze de mult din pozitia de patron – manager – antrenor – preparator - contabil – designer – sofer – masor – bucatar – paznic - psiholog - analist al Stelei. Pana atunci va tot numara esecuri rusinoase. Si nu va avea pe cine sa dea vina pentru ele.

Blah, blah, blah