Cel mai jmecher dintre jmecheri

Cand vrei sa te dai rotund in fata unui profesor, oricat de destept si pregatit ai fi, n-ai nici o sansa. Motivul este simplu: tot ce stii tu stie si profu', invers nu, mai ales in liceu. Asa ca jmecherii sunt repede pusi cu botul pe labe la capitolul jmecherie "de clasa".

Ierarhia se pastreaza in toate domeniile. Un exemplu ne este furnizat de un ISP din Anglia, deranjat de traficul masiv facut de aplicatiile bittorrent. Cum in Anglia e intrecere intre ISP-isti, care mai de care incercand sa se protejeze de plaga torrentelor, utilizatorii au trecut usor-usor la anonimatul pe care ti-l ofera criptarea traficului prin folosirea setarilor din uTorrent sau Deluge. Ce-o sa mai faca providerii acu', ia sa vedem?

Pipex, unul dintre cei mai mari provideri de Internet din Anglia, au aplicat politica de bandwidth throttling (adica limitare) atat pentru traficul bittorrent, cat si pentru cel criptat. Nu conteaza ca tu faci o sesiune de shop online, ca vrei sa-ti iei extrasul de la banca sau administrezi un server prin SSH - ai incurcat-o! Limitarile sunt aplicate mai abitir ca la ceilalti provideri si cei care au de pierdut sunt, evident, toti userii. La fel ca in cazul DRM, piratii vor ajunge sa se descurce, chiar daca fac sesiuni FTP pe seedbox-uri din Suedia, in timp ce oamenii de rand care nu fac decat sa editeze niste fisiere pe serverul de gazduire vor avea in continuare de suferit.

BT, Eclipse, Plusnet, Freedom2Surf, TalkTalk si acum Virgin Media limiteaza traficul bittorrent in Anglia. Iar cand CEO-ul Virgin Media, Neil Berkett, afirma public ca "This net neutrality thing is a load of bollocks", speranta de mai bine se stinge odata cu ultimul bit transferat.

Blah, blah, blah