Articolul original a aparut in Le Figaro si este ilustrat cu imaginea de mai jos.
Acum cativa ani, Suedia a fost desemnata cea mai "LGBT-friendly" tara din lume, in urma unor cercetari privind drepturile persoanelor gay in 150 de tari. Suedia a fost prima tara din lume care a recunoscut disforia de gen, in 1972, oferind sprijin legal si ingrijire persoanelor transgender in procesul de schimbare de sex. Anul acesta, Suedia a intrat in alerta din cauza numarului mare de tineri care solicita schimbare de sex, iar spitalele au inceput sa refuze acordarea tratamentelor hormonale.
In Suedia, toate tratamentele sunt platite de stat, incepand cu varsta de 16 ani: medicamente pentru blocarea pubertatii, injectii cu testosteron/estrogen, interventii chirurgicale la sani, logopezi pentru schimbarea vocii, indepartarea parului, transplant de barba si altele. Apoi, de la 18 ani, este legala si schimbarea organelor genitale pentru persoanele transgender.
Surpriza mare in 2021! Din martie, suedezii au inceput propriul sistem de tranzitie la nivel medical. Spitalele refuza acum tratamentul hormonal pentru noii pacienti minori, invocand principiul precautiei pentru sanatatea celor care doresc sa apeleze la astfel de proceduri.
Desigur, organizatiile care apara drepturilor acestei mini minoritati s-au scandalizat. Presedinta uneia dintre asociatii a afirmat ca "multe familii sunt disperate pentru ca isi vad copiii suferind si stiu ca nu vor primi tratament". Oare cat de multi transgenderi minori sunt in Suedia, daca toata populatia numara 10 milioane de suflete?
Suedia nu este singura tara care are dubii si crede ca s-a mers prea departe cu nebunia. Pardon, cu deschiderea. In Marea Britanie, o pacienta operata la sani si tratata cu hormoni ca sa devina mascul, a castigat la sfarsitul anului 2020 procesul impotriva clinicii din Londra care aprobase prea repede, considera ea, tranzitia pe care o regreta astazi. Incredibil, dar adevarat. Odata cu acest precendent, britanicii au decis ca tratamentul de schimbare de sex poate fi accesat doar in urma unei decizii judecatoresti in cazul celor intre 16 si 18 ani, fiind refuzat automat celor mai tineri.
In iunie 2020, Finlanda si-a schimbat recomandarile si ea recomandarile in cazul celor care viseaza la sexul opus, acordand prioritate terapiei psihologice.
Dar ce le-a venit tuturor sa ingradeasca dreptul celor care s-au nascut intr-un corp care nu-i reprezinta de a se bucura intr-adevar de viata? Cauza e simpla: a crescut exponential numarul celor care solicita schimbarea de sex. Dintr-un fenomen extrem de rar, disforia de gen a devenit o patologie de masa, care apare frecvent la adolescente. Una-doua, parca ti-ai schimba sexul ca sa scapi de problemele cu care te confrunti. In 2001, doar 12 persoane sub 25 de ani au fost diagnosticate, in timp ce in 2018 a fost 1859 de persoane, conform relatarilor unui psihiatru suedez. De unde au aparut atatia transgenderi? Oare sunt pe bune sau s-au dus cu capul? Se pare ca majoritatea sunt fete cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani. La varsta aia e greu pentru oricine, mai ales pentru fete, dar chiar sa e nevoie le mutilezi pe viata in loc sa le tratezi eventualele depresii?
Un alt studiu realizat in Suedia arata ca intre 1972 si 1992, media celor care solicitau o schimbare de sex era de 12 persoane anual. In ultimii ani, media a depasit 2000 de persoane in fiecare an!
Sunt convins ca pentru cei mai multi care isi dorescu o schimbare de sex, cauza nu este disforia de gen, ci tulburari psihiatrice nediagnosticate. Din pacate, foarte multe tari au mers prea departe cu politicile permisivite de sustinere a unor decizii aberante, iar acum incep sa inteleaga ca situatia a scapat de sub control.