Ce inseamna un festival adevarat

iHeartRadio Music Festival are doi ani de existenta.

La prima editie, in cele 2 zile de festival au cantat: The Black Eyed Peas, Kelly Clarkson, Carrie Underwood, Jane's Addiction, Coldplay, Alicia Keys, Jay-Z, Steven Tyler, Jeff Beck, Nicki Minaj, Nicole Scherzinger, Jennifer Lopez, John Mayer, Kenny Chesney, David Guetta, Lady Gaga, Bruno Mars, Rascal Flatts, Sublime with Rome plus Sting si Usher.

In 2012, festivalul se va desfasura tot pe durata a 2 zile. De data asta vor canta: Taylor Swift, Aerosmith, Green Day, Rihanna, Usher, Bon Jovi, Lil Wayne, Swedish House Mafia, No Doubt, Brad Paisley, Pitbull, Deadmau5, Miranda Lambert, Enrique Iglesias, Linkin Park, Jason Aldean, Pink, Mary J. Blige, Calvin Harris, Shakira si Wonder Girls.

La noi, in loc sa se puna mai multe capete la un loc si sa iasa un mega festival, avem parte de mici festivaluri, fiecare cu 2 sau 3 (maxim!) nume mari pe afis. Iar unele se mai si anuleaza din cauza ploii!

Nu ma refer aici la cele nisate pe un gen muzical, precum ARTmania sau OST Fest, ci la cele 'generaliste':

Peninsula 2012: zero nume mari

Bestfest 2012: Garbage, Pulp

Summer Well 2012: zero nume mari

Rock the City 2012: Guns N'Roses

Romania nu e America si e mult mai greu pentru un artist sa vina la noi - intr-o tara in care Blaze Bayley canta cu juma' de Preoteasa goala. Dar cei care fac eforturi se fac remarcati. Deci, cu toate scandalurile in care a fost implicat actionariatul Emagic de-a lungul timpului, ei raman cei mai proeminenti organizatori de la noi. Desi au adus si ei nume mari in Romania, D&D East Entertainment, Events si One Event joaca la pitici.

3 comentarii

  1. 21 Aug 2012 la 00:39

    Depinde. De ochii celui care priveste problema. Stiu oameni care spun ca fix cele nisate sunt adevarate. Si nisate in cazul asta merge mult mai departe decat il definesti tu aici, ar fi ceva de genul Obscene Extreme, Brutal Assault, Sick Fest...

    Din punctul meu de vedere...

    Unu, ARTmania si OST Fest au fost nisate pana la un punct si nu mai mult decat Rock the City. OK, rock, dar destul de salata. Motley Crue dupa Dimmu Borgir, Manowar dupa Europe, Lake of Tears dupa Metrock, WASP dupa Lake of Tears, Lacuna Coil dupa Saxon si Sweet Savage, Soulfly dupa Lacuna Coil, BLS dupa Soulfly, Within Temptation dupa Ugly Kid Joe, The Cult intre Within Temptation si Evanescence, Guns N' Roses dupa Evanescence, Die Toten Hosen dupa Epica, My Dying Bride dupa Edguy... mie mi se pare destul de salata.

    Iar iHeartRadio Music Festival asta mie mi se pare mult prea diluat pentru gusturile mele. Din tot ce vad pe lista de anul asta nu ma intereseaza nimic in afara de Aerosmith. Asa ca daca as avea de ales, as prefera sa-i vad in concert propriu. E si mult mai putin obositor decat o zi intreaga de festival.

    Doi, notiunea de festival adevarat e atat de... meh, inutila. Nu dau doi bani pe cat de adevarat se spune ca e un festival, pe cat de mari sunt trupele care apar (apropo, trupele care au fost enorme candva dar acum canta si la pranz la festivaluri unde se incadreaza? de exemplu, Saxon i-au avut in deschidere in niste turnee din anii '80 pe Motley Crue sau pe Ozzy si acum au cantat pe la ora 15 la Rock the City), ma intereseaza sa fie acolo trupe care sa-mi placa.

    Uite, cel mai mare nume pentru mine la Rock the City n-a fost Guns N'Roses, desi Appetite mi se pare un album genial, care merge ascultat oricand si au avut un spectacol bun la Bucuresti anul asta, ci Saxon.

    La ARTmania nu m-am dus pentru headlineri. My Dying Bride se descurca bine, dar eu ma plictisesc rapid de stilul lor. Despre Die Toten Hosen nici nu stiam mare lucru in afara de cateva clipuri, placute ce-i drept, dar care totusi nu ma dadusera pe spate. Live mi-au parut insa ultra-super-mega-geniali nemtii. Probabil ca nu vor fi niciodata o trupa mare in sensul in care e definita notiunea de "mare" de articolul asta, dar n-am mai vazut niciodata o trupa care sa transmita atata energie (la capitolul asta au sters pe jos cu celelalte trupe de la festival, toate mai tinere). Ce-a fost acolo n-a fost la Amon Amarth...

    La Peninsula vin Children of Bodom. Nume mare pentru mine.

    Acum doi ani la Sonisphere, am plecat inainte de Rammstein. Pentru ca nu ma coafeaza stilul lor. Pe mine in ziua a treia ma interesau Stone Sour, Alice in Chains si Anathema.

    Pana la urma... da, e interesant ca uneori descoperi trupe pe care n-ai fi dat doi bani inainte, dar care reusesc sa-ti faca o surpriza placuta. Dar nu e intotdeauna cazul. Pana la urma tot e mai fain sa primesti fiecare trupa in pachetul propriu...

  2. 22 Aug 2012 la 02:52

    La Summerwell a fost nasol ca s'a anulat ziua a doua, The Stone Roses e un nume mare, foarte mare chiar, si zic asta dupa numarul de articole aparute in presa englezeasca despre ei. Plus hype-ul de pe net. La fel, Children of Bodom e un nume mare, poate cel mai mare din genul lor. Adica multa lume care nu asculta death metal stiu de Children of Bodom. Astea doua exemple mi se pare nume mai mari decat Garbage, unde un nume mare e definit in functie de popularitate.

    Exemplul dat de tine mi se pare o labarala de festival sa fiu sincer. In afara de Jeff Beck, Aerosmith si inca vreo doua nume poate nu ma intereseaza nimic. E un festival cu muzica de Kiss FM, pentru americani cu gusturi foarte superficiale in muzica.

    Sunt insa de acord cu ce ai zis legat de festivalurile din RO. Nici cele nisate nu mi se pare extraordinare. Daca vrei exemple de festivaluri smechere zici Coachella, zici Glasto, zici Lollapalooza. Daca vrei rock comercial si bun, zici Reading si Leeds. Vrei ceva mai hipsteresc cu scene nisate, zici Latitude. Zici festivaluri de prin LA sau New Orleans. Zici Montreux.

    Si un festival bun este facut de numele mici. De trupele up&coming. Alea pe care le descoperi acum, alea care sunt la primul festival mare, alea in devenire, care au un hit acum si festivalul asta este testul lor. Si mai e vorba si de calitatea oamenilor care vin la festival. D'aia toata lumea mi'a zis sa stau departe de Leeds & Reading, in special Reading, ca's mult idioti care merg la festivalurile astea. D'aia merge lumea la Glastonbury, ca'i misto atmosfera. Ca's zeci de scene si sute de trupe. D'aia e cool sa mergi la Latitude. Si tot d'aia sunt pareri retinute despre Bestfest, ca oricat de misto ar fi line-up-ul, publicul si locatia tot de cacat raman.

    Primul lucru pe care il iau din banii de bursa sunt bilete la Coachella :D

  3. 22 Aug 2012 la 04:36

    Ana si Myke, aveti dreptate. Eu am exagerat putin in articol pentru a-mi evidentia starea de frustrare.

    Cu toate astea, dupa cum am mai spus, eu sunt o persoana care asculta orice tip de muzica, tip "kissfm", cum zice si Myke. Am ascultat Michael Jackson, Aerosmith, Exploited, BUG Mafia, Prodigy, Offspring, TLC, Cargo, Marilyn Manson, Salt'n'Pepa, Iron Maiden, Rihanna, Rolling Stones si Take That cu aceeasi placere :)

    Deci un festival kissfm mi-ar veni ca o manusa. Spre exemplu, la iHeartRadio de anul asta as vrea sa vad foarte multe trupe si artisti:

    Taylor Swift (curiozitate)
    Aerosmith (fan)
    Green Day (imi place)
    Rihanna (imi place)
    Bon Jovi (imi place)
    Lil Wayne (curiozitate)
    No Doubt (imi place)
    Pink (imi place)
    Mary J. Blige (curiozitate)
    Shakira (imi place)

    La Coachella 2012 nu as fi vrut sa vad decat Pulp si pe Dre & Snoop. Atat.

    "Pe vremea mea", sa zic asa, trupele underground, mai ales cele din zona rock-alternative, le descopereai la "Headbangers Ball" cu Vanessa Warwick si la "Alternative Nation" cu Toby Amies, pe MTV Europe/UK.

Blah, blah, blah